Kultúra

Egy csendes fesztivál – Babel Sound Fonyódligeten

Az alábbi ajánló nem a legnagyobb sztárok neveitől lesz hangos.

És ennek így is kell lennie, a Babel Sound Tábor szervezői ugyanis deklaráltan nem akarnak méretek tekintetében rálicitálni a többi hazai fesztiválra, sőt kifejezetten csendes programsorozatot szeretnének rendezni, egész pontosan olyat, amelyre akár teljes családok is kilátogathatnak pihenni, kikapcsolódni – és nem utolsósorban közösségi élményekben részesülni. A fonyódligeti összejövetel ennek megfelelően nem is úgy néz ki, mint a vele látszólag rokonítható bulik: a temérdek zenei színpad helyett inkább koncepthelyszínek, közös zenélésre és beszélgetésre alkalmas terek foglalják el az egyébként – a megálmodott csendesség érdekében – meglehetősen nagy, 17 hektáros területet.

Mindezzel együtt persze itt, a zenerovatban sem kakukktojás a derekas hosszúságú, kilencnapos fesztivál, hiszen a szokásostól eltérő megközelítés dacára is rengeteg lesz a fellépő, és azt sem lehet mondani, hogy elveszett alakok jönnének össze, sőt. A csapásvonal egyértelmű: néhány indokolt kivételtől eltekintve (jelentsen ez bármit is) világzene szól az elsőtől az utolsó percig, és a programba hazai favoritok éppúgy beleférnek, mint régóta kedvelt és felfedezésre váró külföldi csapatok.

Ráadásul a kategóriák még keverednek is egymással, hiszen rögtön a kiemelt produkciók között ott találjuk Rúzsa Magdi és a Boban Markovic Orkestar közös koncertjét, és olyan nemzetközi együttesek is feltűnnek majd, mint a marokkói származású Saïd Tichiti által Budapesten alapított Chalaban, vagy a magyar, elefántcsontparti, izraeli és francia tagot is soraiban tudó Sleeping Camels. Persze – Bábel ide vagy oda – nemcsak az ilyen különleges előadókra kell és érdemes figyelni: a színolasz Mau Mau, vagy a mi Lajkó Félixünk semmiben nem marad el a többiektől.

Hogy a kivételekről is essen szó, lesz egyébként Pluto meg Egy Kiss Erzsi Zene, sőt Rutkai Bori és a Specko Jedno is, de a változatosságot ezúttal tényleg nem (csak) a zenében kell keresni – ahogy a szervezők maguk is írják a fesztivál honlapján, ez a rendezvény azoknak való, akik pihenni és feltöltődni vágynak, de nem akarnak unatkozni. Persze arra sem szólnak rá, aki csak fülelni és tespedni szeretne, szóval a lényeg annyi, hogy merje magát mindenki szépen, békésen jól érezni, és akkor már baj biztos nem lesz.

Részletes program
Helyszín: Fonyódliget
Időpont: július 16-24.
Belépő: napijegyek 2500/3500, július 20-24. között érvényes szakaszjegyek 7500, bérletek 35 000-45 000 Ft-ért

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik