Kultúra

A tévében: malacarcú lány, Molnár Ferenc és Fritz Lang

A zene befogadása tudományosan, jön mr. és mrs. Ellenállhatatlan, a Zuboly együttes pedig düngöli a csűrt.

A zene mindenkié, de hogyan? A muzsika neurológiai és egyéb tudományos vetületét veszi végig a Gondolkodó zene című ismeretterjesztő műsor, vagyis hogy ha meghalljuk azt, hogy “Szentmihályon presszó lesz”, milyen úton-módon jut el az agyunkig, és ott mihez kezd. A kísérletek alanya nem más lesz, mint Sting, aki saját zenéjén mutathatja be annak biológiai vetületét. 20:00, National Geographic.

Ezt a filmet szinte biztosan Christina Ricci arcához találták ki. Az egykor különleges ábrázatú színésznőn csak kisebb maszkmesteri módosításokat kellett végrehajtani, hogy megfeleljen az Édes kis malackám című film főszerepére. A történet szerint egy családot megátkoz egy boszorkány, hogy a lányuk malacképpel fog megszületni. Így is lesz, és mivel a plasztikai sebészet is tehetetlen, egy dolog törheti meg az átkot: ha valaki úgy, ahogy van, elfogadja a lányt és elveszi feleségül. Ám erre mintha kevesen hajlanának. Ricci mellett James McAvoy és Reese Witherspoon is látható a filmben, utóbbi pedig még producere is. 21:00, Duna TV

A Zaklatás igazi klasszikus film a 90-es évek közepéből, amikor Demi Moore-ra rájött a kapuzárási pánik, ezért szereltetett magának két légzsákot a mellkasára, majd elkezdte mutogatni őket a filmvásznon. Berry Levinson filmjében a kor aktuális sármőrje, Michael Douglas került párba vele mint sikeres menedzser, aki fölé azonban váratlanul kinevezik Meredith Johnsont, vagyis Moore-t. A nővel hajdanában viszonya volt, s most az új főnök szeretné felmelegíteni a töltött káposztát, de a férfi visszautasítja, ám erre másnap a nyakába szakad egy szexuális zaklatási vád. Michael Crichton bestsellerének filmes feldolgozásához Ennio Morricone komponálta a filmzenét, és az említetteken kívül Donald Sutherland is látható lesz benne. 21:25, Viasat3

“Kiment a ház az ablakon, benne maradt a vénasszony, kezében egy Smith & Wesson, hol a Pamela Anderson?” aki ezt elköveti, rossz ember nem lehet, de legalábbis Zuboly együttesnek hívják. Ahogy a mellékelt szövegrészlet mutatja (a szám címe Homeopátia), a népi kultúra és a városi találkozását figyelhetjük meg a banda zenéjében, beatbox és népi hangszerek, a Másfél millió lépés Magyarországon főcímdal és Chris Isaac lelnek egy platformra. Akit a dolog bővebben is érdekel, meghallgathat egy Zuboly-koncertet 23:15-től a Duna TV-ben. 

Magyar drámaíró műve Amerikában feldolgozva, a kor sztárrendezőjének munkájában – ez sem ma történt. Molnár Ferenc Liliomját 1934-ben dolgozta fel Fritz Lang, Máté Rudolf és Louis Née operatőrködése mellett, Charles Boyer főszereplésével – hát nem rossz névsor. A ligeti vagányok apoteózisa 0:45-kor érkezik az m2-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik