Kultúra

Képarányt váltanak a kereskedelmi tévék

Nem sokáig bosszantják már a fekete csíkok vagy a duci figurák a 16:9-es képarányú tévék birtokosait.

Azok a családok, amelyek a jelenleg kapható szélesvásznú, 16:9 arányú televíziókészülékkel rendelkeznek, kompromisszumokra kényszerülnek tévénézés során, hiszen a helyes képarányhoz a képernyő bal és jobb szélén fekete csíkot kell elviselniük, vagy a képernyő széleihez igazított képeken az arányok torzulásával lapos, “duci” figurákkal kell számolniuk.

Erre a problémára a megoldást sokan a digitális átállástól várják. A műszaki feltételek már biztosítottak. A jelenleg fogható hét ingyenes csatorna közül a Magyar Televízió két műsora, illetve a Duna televízió sugároz 16:9 arányú jelet.

Az RTL Klub és a TV2 kereskedelmi csatornák a digitális rendszerben is a 4:3-as formátumot használják, és ezt azzal magyarázzák, hogy a tévénézők jelentős része, azaz 700 ezer háztartás rendelkezik még analóg készülékkel, mivel azonban a készülékváltók száma folyamatosan növekszik, ehhez a trendhez igazodva az RTL Klub augusztus 29-én vált át a 16:9-es képarányra.

A TV2 üzletfejlesztési igazgatója, Megyeri András elmondta, hogy “mind a 16:9-es arányra történő átállás, mind a HD-re való váltás jelenleg is napirenden van, időpontjuk azonban jelenleg még üzleti titok”, az átállás pontos idejét azonban rövidesen nyilvánosságra hozzák. OLVASSON TOVÁBB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik