Kultúra

Hegyalja Fesztivál Tokajban

Nyugat-Magyarország július közepére több neves fesztiválon is túlesik.

Eljön tehát az ideje, hogy hazánk másik vége is megrázza magát, és ennek kivitelezésében az egyik főkolompos szokás szerint a hónap közepén, 13. és 17. között esedékes Hegyalja Fesztivál lesz. A tokaji buli az elmúlt években a legnagyobb nyári események közé emelkedett, és státuszát valószínűleg idén is megőrzi, ugyanis a közönség ezúttal is egy nagy adag külföldi és egy szakajtónyi magyar bandát láthat, emellett pedig természetesen a környék hírnevét hatékonyan öregbítő borospincék is tárt kapukkal várnak mindenkit.

Rovatunk témájához hűen mi azonban maradjunk a zenei felhozatalnál, annál is inkább, mert arról is bőven van mit mondani. Noha a Hegyalja deklaráltan nem metálfesztivál, a fő vonzerőt jelentő külföldi fellépők nagy hányada idén is a kemény műfajt képviseli, és ez nem is baj, ugyanis többen közülük a stílus csúcsragadozói közé tartoznak. Ilyen például az egész fesztivál headlinerének is tekinthető thrash metal intézmény, a pár hónapja Budapesten is nagyot döngető Slayer, vagy a súlyos zenék világán kívül is népszerű, finomkodásban és kíméletlenkedésben is jeles Mastodon, de említhetjük az AC/DC nyomdokaiban haladó Airbourne-t, a death metalt játszó Deicide-ot vagy a finn Amorphist is.

Eggyel (kettővel) könnyedebb, de még mindig gitárcentrikus zenével hódít majd a kilencvenes években a deszkás kultúrát meglovagló, nemrég visszatért német Guano Apes, de jön egy valódi skatepunk-klasszikus is a Pennywise képében, és felel néhány csapat azért is, hogy tényleg ne csak a rockról szóljon a buli. Közöttük szintén akad egy német gyöngyszem, a jelzőket igazán nem igénylő Scooter, valamint két brit alakulat, az elektropopban utazó Ladytron és a grime-színtérhez tartozó Foreign Beggars, illetve egy amerikai csapat, a skát játszó Toasters is.

Persze ez még messze nem minden, hiszen a külföldi előadók névsorának sincs itt vége (a Parkway Drive-tól Elite Force-ig lehetne darálni a többieket), azt meg eldönteni is nehéz, hogy a hazai szekció bemutatását az Ektomorfnál, a Deák Bill Blues Bandnél, a Vad Fruttiknál, vagy a Hősöknél kezdje az ember, és elkezdje-e egyáltalán, vagy mindenki tudja amúgy is, hogy kikre számíthat. Még jó, hogy a lényeg már így is látszik (gy. k.: nagy buli készül), aki meg többet akar tudni, annak mutathatunk egy részletes programot.

Részletes program
Helyszín: Tokaj-Rakamaz
Időpont: július 13-17.
Belépő: bérlet július 10-ig 16 800, utána 22 000 (diákoknak június 30-ig 14 900), napijegy július 10-ig 5990, utána 7500 (diákoknak június 30-ig 4990) Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik