Kultúra

Elképesztő tévés nézettségi rekord Norvégiában

Az ország fele nézte egy tengerjáró hajó, a Hurtigruten útját öt napon át az NRK2 csatornán. Északon már hódít a "lassú tévézés".

A norvég tévés piacon eddig csak 6%-os részesedéssel jelen lévő NRK2 hatalmas sikert ért el az elmúlt napokban. A tévé öt napon át mutatta a Hurtigruten tengerjáró hajó 1460 tengeri mérföldes útját Bergentől a Barents-tengernél található Kirkenes kikötőig. A hajó szerda reggel ért el a norvég-orosz határnál található Kirkenesig.

A fjordok látványa, a csodálatos norvég táj úgy látszik, magával ragadta a tévézőket, hiszen a “reality” az ország történetének egyik legnézettebb műsora lett.

Az előzetes adatok több mint meghökkentőek, hiszen a maratoni közvetítést 2 millió 800 000 norvég tévénéző, és a világ 142 országából 600 000 internetező követte végig.

“Éppen az ellentéte mindennek, amit a tévében láthatunk”, mondta a Rune Moeklebust, a show felelős szerkesztője.

A 4,9 milliós Norvégia lakosainak tehát több mint a fele legalább egyszer belepillantott az adásba, ami olyan, mintha Magyarországon 5 millióan néztek volna egy tévéadást (a Való Világ 4 legjobb napjain is mintegy 2,5 millió nézőt tudott vonzani).

A hajóút-reality ötlete azután fogant meg a norvég tévécsatorna szerkesztőiben, hogy 2009-ben 1,2 millió ember nézett végig egy hétórás vonatút-közvetítést Oslo és Bergen között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik