Kultúra

A tévében: rögös utak, mestermunkák

A tehetség mindig a nehezebb utat választja, rögösebbé teszi az utat: erre láthatunk ma példákat televíziós formátumban.

Most, hogy annyi véleményt lehet olvasni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban, előtérbe kerül az energiakérdés. A megújuló, zöld energiaforrások közül az egyik legérdekesebb a tengervíz mozgásának energiáját befogó erőmű – ez az elméletileg igen ötletes és kifogyhatatlan energiaszerzési elv azonban nehéz technológiai kérdéseket vet fel. Ezekről lesz szó a Különleges építmények: Energiatermelő óceán című ismeretterjesztő műsorban, mely épp ideális időben, a vacsorához duruzsol mérnöki-fizikai tudnivalókat a körömpörkölt-betermelő család fülébe – 19:00, National Geographic.

Ismét egy aranyos vígjáték a 90-es évek elejéről, amikor már a klasszikus tévéjáték ideje leáldozóban volt, de még működtek a régi reflexek. Bókay János Szakíts helyettem című színházi vígjátéka akár Szeszélyes évszakok-jelenetek összességeként is felfogható, melyeket Bács Ferenctől Kern Andráson át Máté Gáborig válogatott színésztársaság játszik el Hajdufy Miklós rendezésében. A köztévé egyre inkább múltba forduló műsorszerkesztési szellemét ezúttal dicsérni tudjuk. 21:05, m1.

Akinek nem könnyed, ízes vígjátékhoz van kedve, hanem jó kis agyalós sci-fihez, az 21:20-kor kapcsoljon a TV2-re. Maga mit tenne, ha nyolcszámjegyű fizetése helyett egy borítékot kapna kézhez, ráadásul nem emlékezne semmire? A felejtés bére nem viccel, igazi Philip K. Dick-adaptáció agykitörléssel, múltfelfejtéssel, akcióval (köszönhetően John Woo rendezői munkájának), igazságkereséssel és elbizonytalanodásokkal, a posztmodern legjobb szerzőjének minden jegyével, játsszák: Ben Affleck, Uma Thurman, Aaron Eckhart, Paul Giamatti és sokan mások.

De az sem kell kártyázással üsse el az időt, aki valami igazán pozitívra, nyáriasra, szívhez szólóra vágyik. A világ legantidepresszánsabb filmje 21:25-kor indul a Viasat3-on, nem, nem Louis de Funés, Jim Carrey vagy Pierre Richard valamelyik örökbecsűje, hanem Kenneth Branagh Sok hűhő semmiért című Shakespeare-feldolgozása egy eszméletlen birtokon valahol Toszkánában. A rendező el is játszotta a főszerepet, mint ahogy akkori felesége, Emma Thompson szintén nem maradt állás nélkül a forgatásra, de Denzel Washington vagy Keanu Reeves részvétele mellett megemlítendő Michael Keaton és remeklése is. Tökéletes történet, tökéletes idő, hangulat, hely, egy nagy harapás az életkedvből. 

Szvjatoszlav Richter mondta, neki Bach olyan, mint a tisztálkodás: mindennapi szükséglet. Itt most nyilván nem zenetörténeti párhuzam készül, de megértem, ha valaki ugyanígy van Snétberger Ferenccel. Ma mindenki így lehet vele, aki 23:05-kor a Duna TV-re kapcsol, ahol a Magyar Jazz Ünnepe 2011. című műsorban az idei dzsessz-szövetségi Szabó Gábor-díjat elnyerő Snétberger játszik rövid, 25-30 percnyit. De mosakodni sem muszáj hosszan, úgy is megtisztulhatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik