Kultúra

Élet Roger Waters előtt és után [heti koncertajánló]

Szerdán jön Roger Waters a Fal-turnéval, de az ő fellépése már teltházas. Lesz azonban például Zene Ünnepe és Kapcsolat koncert is.

A ZENE ÜNNEPE
Országszerte, június 21.

Elég erősen kezdődik a hét, hiszen június 21-én ülik mindenütt a világon a Zene Ünnepét, ami nálunk egy országszerte nyolcvan helyszínen zajló, ingyenes fesztivált jelent idén. A rendezvény keretében jóformán minden megtörténik, amit el lehet képzelni, és az is, ami eszébe sem jutna senkinek: a Nehru Partra jön a lengyel Paprika Korps, a Millenárisra a francia Lyre Le Temps, de lesznek koncertek a leglehetetlenebb helyszíneken is – a Magashegyi Underground például a Libegőn ad majd partizánbulikat. Kimaradni nem(csak) ciki, hanem szinte lehetetlen.

Belépő: ingyenes
Részletes program

VÍG VÉGNAPJAINK FESZTIVÁL
Budapest, Gödör, június 21-24.

A Gödör nem is áll meg egy napnál: a Zene Ünnepével a belvárosi szórakozóhelyen elrajtol az idei Víg Végnapjaink fesztivál. A négy nap során hazai és külföldi csapatok váltogatják egymást a színpadon, műfajilag is meglehetősen változatos programot biztosítva: a francia Les Croquants és a holland Capacocha mellett fellép például az Európa Kiadó, a Mantra Porno, a Makám és a Besh o Drom is, szóval nem sokan lesznek, akik nem találnak valami fogukra – pardon, fülükbe valót.

Belépő: kedden, csütörtökön és pénteken ingyenes, szerdára elővételben 1500, aznap 1800 Ft
Részletes program

A Roger Waters-koncert jelentősége miatt az ajánló időrend szerinti helyére egy videót azért beiktatunk a Pink Floyd egykori basszerétől. Kábé erre számíthatnak, akiknek jegyük van, és erről maradnak le, akiknek nincs:

FISHING ON ORFŰ
Orfű, június 23-25.

Újabb fesztivál-figyelmeztető: hamarosan becsöngetnek a Fishing on Orfűre, úgyhogy aki korábbi ajánlónk nyomán még nem váltott magának jegyet, annak lassan össze kell szednie magát. Hazánk egyik legkellemesebb fesztiválján idén is vagy száz zenekar és egyéb program, valamint príma vízparti környezet és szíves vendéglátás vár mindenkit, úgyhogy habozni nem érdemes.

Belépő: bérlet június 22-ig 8000, utána 10 000, napijegy 3800 Ft
Részletes program

PHAROAHE MONCH (USA)
Budapest, Dürer-kert, június 24. 20h

Pharoahe Monch már az Organized Konfusion duó tagjaként is a hiphop-világ egyik legkreatívabb figurája volt, de az ehhez méltó hírnévhez sokkal közelebb került szólóelőadóként, amikor olyan dalok gördültek le a nyelvéről, mint a nálunk is szélesebb körben ismert Simon Says. A Mos Deffel nemcsak gyakran párhuzamba állított, de közös számot is készítő rapper most először Magyarországra is ellátogat – mondani sem kell, ezért még dögmelegben is megéri szaunázni egyet a Dürerben.

Belépő: elővételben 3500, a fellépés napján 4500 Ft
Pharoahe Monch a Myspace-en

VIII. LOUIS ARMSTRONG JAZZFESZTIVÁL
Bánk, június 24-25.

A Bánki-tó partján már évek óta minden nyáron megemlékeznek Louis Armstrongról egy fesztivál keretében, de idén még a szokásosnál is ünnepélyesebb lesz a rendezvény, ugyanis 2011-ben van Satchmo születésének 110. és halálának 40. évfordulója. A jazz egyik legnagyobb alakja előtt ezúttal olyanok tisztelegnek, mint a kanadai Bria Skonberg, a francia-amerikai International Swing Quartet vagy a Joan Faulknerrel fellépő Csík Gusztáv Trio.

Belépő: napijegy 2200 Ft
Részletes program

KE$HA (USA)
Budapest, 56-osok tere, június 25. 20h

Sorra következnek be a szokásos nyári események – e héten például a Zene Ünnepe mellett egy másik nagyszabású buli, a Felvonulási téren megrendezésre kerülő Kapcsolat koncert is esedékes. Míg azonban a keddi fesztivál temérdek helyszínen zajlik, ez utóbbi egy placcra koncentrálódik, így a „nagyszabású” jelzőn kicsit mást, jelesül sokszázezres közönséget kell érteni. Aki pedig a csődületért idén felel, és ezzel olyan sztárok sorába áll be, mint Elton John, Sting és Santana, az nem más, mint szűken értelmezett korunk egyik legfelkapottabb énekesnője, Ke$ha.

Belépő: ingyenes

THE QUALITONS
Budapest, Művészetek Palotája, Fesztivál Színház, június 25. 20:00

A hatvanas-hetvenes évek könnyűzenéjét felelevenítő Qualitons sosem rest valami különlegességgel előrukkolni: tulajdonképpen már a csapat stílusa is egyedülálló itthon, és az is elég rendhagyó – egyúttal pedig módfelett jó és sikeres – ötlet volt, hogy a tagság nekiállt Kovács Katival közösen dolgozni. Mi sem természetesebb tehát, hogy a MüPába is egyedi műsorral érkeznek: ezúttal jazzesebbre és pszichedelikusabbra hangolják a dalaikat, sőt előveszik a szitárt és a cimbalmot is, Vicsek Viktornak köszönhetően pedig vetítéssel is készülnek.

Belépő: 1700-3700 Ft
The Qualitons a Myspace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik