Kultúra

Megnyílik a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum

Az intézmény a Múzeumok éjszakáján, június 24-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A gyűjtemény Budapesten, a Magyar Rádió Pollack Mihály téri székházában lesz látható, és az elmúlt évtizedek közszolgálati médiájának történetén túl számos technikatörténeti érdekességet is bemutat.

Az új múzeum látogatói megtudhatják, milyen készülékek segítségével lehetett tájékozódni korábban a világ eseményeiről, a II. világháborúról vagy 1956-ról, és kipróbálhatják, felismerik-e az egykori tévéhíradó főcímében látható kamerát.

A bemutatott elektromos és mechanikus gramofonok, lemezjátszók, szalagos magnók és egyéb készülékek az 1900-as évektől napjainkig nyújtanak áttekintést a rádiózás és televíziózás műszaki hátteréről. A közönség megismerheti a hatvanas-nyolcvanas évek rádió- és tévéstúdióit, valamint egy monitoron látható lesz az első emberi arc, amely 1953-ban a magyar éterben megjelent.

A Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban külön sarkot kap az MTI is: itt egy nagyérzékenységű, szekrénybe szerelhető rádióvevő berendezés, egy lyukszalagos távíró, egy mahagónifából és rézből készült, stilizált Morse-jeladó és egy öreg telexgép lesz látható. A háttérfalon a hírügynökség történelmi fotói, valamint szakmai díjai idézik fel a Magyar Távirati Iroda százharminc éves múltját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik