Kultúra

A tévében: régi szép és csúf modern idők

Amíg a prominclit staniclivel vették, még minden klappolt, ám mára minden elromlott – emlékezetünk működését modellezzük a mai műsorokkal.

Azok a régi szép idők! Amikor még rendesen mentek a tévéjátékok a tévében, amikor még Szép Ernő örökítette meg a magyar argót, amikor még ez meg az. Hajdufy Miklós 1987-es Illatszertárja kettős múltbanézést kínál, a 20. század elejére egyfelől, és a ma konszolidáltnak és kiszámíthatónak tűnő 80-as évek végére másfelől. Az illatszertári történetecskét többek közt Bodrogi Gyula, Kern András, Rudolf Péter, Benedek Miklós testesítik meg, akinek érkezése van a pikáns kis afférokra, irány az m1 21:00-tól.

A tökéletes bűntény esete kavarodik a tökéletes bosszúéval a Kettős kockázat című filmben. Libbynek mindene megvan, ami Amerikában a boldog családi élet feltételeihez hozzátartozik, ám egyik pillanatról a másikba a pokolban találja magát, mindent elveszít a szabadságától kezdve a gyerekén át a jólétig. Lassan leesik neki, hogy csapdába került, ugyanakkor feldereng neki a bosszú új, minden igényt kielégítő lehetősége is. A címbéli fogalom biztos nem vonatkozik a szereposztásra, a két legfőbb szerepet Tommy Lee Jones és Ashley Judd alakítja, utóbbira ránézni is élmény (előbbire esete válogatja). 21:20, TV2.

Rendező: Brian De Palma, forgatókönyv: Tom Wolfe, operatőr: Zsigmond Vilmos. Nem rossz csapat, amely akkoriban jött össze, amikor a világ kissé tanácstalan volt, keleten a helyzet változott, sőt épp senki nem hallott mást, mint a hidegháború, a szocializmus összedőlését. Ebben a kissé tét nélküli helyzetben, amikor a Nyugat ott maradt ellenség nélkül (a terrorizmus csak később jött), amikor lehetett kissé önkritikusnak is lenni (lásd nemsokára befutó grundge zene divatja), szóval 1990-ben jött Bruce Willis a Hiúságok máglyájában, és elmondta, hogy is kell sikeres, média-össztűzben élő percemberkének lenni és maradni. Tom Hanks és Melanie Griffith mellett még Morgan Freeman is látható lesz ebben az mai napig aktuális filmben, amit Alekoszország lakói nagyra fognak értékelni. 21:25, Viasat3

Tíz évre rá jött Wim Wenders, hogy a Los Angeles-i művésznegyedek és különcök világából csináljon filmet a U2 énekese, Bono filmnovellájából. A két húzónév elég jó szereplőgárdát eredményezett Mel Gibson pl. játszik és jól, de itt van Jeremy Davies, aki mindig kitűnő, Milla Jovovich, aki szűkre szabott karakterét elég jól tudja hozni, a remek Peter Stormare vagy Tim Roth. A történet? Wenders-i módon lazán hömpölygő, másodlagos, inkább élvezzük ki a Millió Dolláros Hotelben töltött perceket, rakjunk zenéket, enyhén sózzuk meg a dolgot kis Tarantinóval, poetizáljunk némileg, és ki tudja, lehet, hogy – végül is, annyi sokszor – megint Wendersnek lesz igaza: tényleg így érdemes élni. 22:10, Story4.

Persze van, ahol nem a Hogy érdemes élni? a legfőbb kérdés, hanem hogy érdemes-e egyáltalán. Miután 12-13 évesen hozzákényszerítenek egy férfihoz, nem sokára gyerekeket kell neki szülj, egész életedben nagy leplet kell viselj, ami alatt az arcodon hokikapusok maszkjára emlékeztető vasabroncsokat kell viselned. Nem tanulhatsz, betegségeidet megszállottsági rítusokkal kezelik, nemhogy másodrendű polgár vagy, de polgár sem vagy, csak eszköz egy kilátástalan világban. Erről beszél A burka túloldala című dokumentumfilm, mely Dél-Iránban mutatja meg a nők helyzetét. Ismét egy remek iráni film 2004-ből, 23:15, Duna TV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik