Kultúra

Minden belefér – Volt fesztivál Sopronban

A bemelegítő körökön túl vagyunk, kezdődhet a nagybani fesztiválozás.

Mint mindig, a hazai főszezont ezúttal is a VOLT nyitja Sopronban, és mint mindig, most is elég eklektikus a felhozatal: hiphoptól a rock and rollig, harmincasok kedvenceitől a tinibálványokig lesz itt minden, hogy valahány név a naptárban elégedett legyen. Külföldi fellépő ráadásul ennyi talán még soha nem vonult fel egyszerre a fesztivál történetében, ugyanakkor a hazai vonalról is megmaradt szinte mindenki, aki elvárható, szóval tényleg minden adott a nagy bulihoz.

A nagyszínpad műsora egymagában is jól példázza ezt a sokszínűséget: a My Chemical Romance emo-pop-punk zenéje, a Pendulum drumandbass-rock egyvelege és a Thirty Seconds to Mars monumentalizmusa a fiatalokat, Moby és az Asian Dub Foundation a kilencvenes évekbe vágyó nosztalgiapártiakat szólítja meg, de a partizene hívei és az ínyencek is találnak maguknak programot – előbbieket Paul Kalkbrenner, utóbbiakat a Primus funkrockja találhatja el. Mindemellett jön még a poppunk fénykorát idéző Sum 41, a világon mindenhol aktuális indie-duó, a Ting Tings és a hazánkban roppant aktuális Parov Stelar, plusz lesz Quimby, Tankcsapda, Kicsillag, PASO, Belga, Edda, meg ami kell.

Ne higgyük azonban, hogy a többi pódium nem tud még ehhez képest is bővíteni a kínálaton: a II. nagyszínpadon például az időtlen rock and rollt játszó (de stoner és pszichedelikus bandának is becézett) Monster Magnet és a hiphop-történelem fontosabb csapatai közé tartozó House of Pain is ott nyomul majd, hogy az elmaradhatatlan Kusturicáról, Deladap!-ról és Nouvelle Vague-ról ne is beszéljünk. Emellett jelenése van a holland Joris Voornnak és a francia Lo’Jónak is, a hazai underground és fél-mainstream pedig az Óriástól a Hősökig, a Neótól a Bin-Jipig delegálja a maga képviselőit.

Aki netán még ezután is hiányolna valamit, ne aggódjon: lesz Beatrice, Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint R-Go, meg Anima, Alvin és Blind Myself, sőt Tudósok és GM (több mint) 49 is, hogy csak néhány sarokpontot említsünk. Meg persze partihelyszínek, borfalu, Gyógygödör és Tűztorony, plusz – ahogy Dave Wyndorf a Monster Magnetből mondani szokta – lányok és fiúk, asszonyok és férfiak, nővérek és fivérek minden mennyiségben, szóval a mi részünkről nincs is más hátra, csak jó szórakozást kívánni.

Részletes program
Időpont: június 29-július 2.
Helyszín: Sopron
Belépő: bérlet június 17-ig 22 900, utána 25 000, napijegy június 17-ig 8990, utána 9990 Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik