Kultúra

Hamis gyűjtemény egy mexikói múzeumban?

A Frida Kahlo műveiből összeálló 1200 darabos gyűjtemény az örökség kezelői és szakemberek szerint háromszor annyi művet tartalmaz, mint az életmű.

A művésznő nem volt túl termékeny festő, ennek hátterében leginkább az életét végigkísérő egészségügyi gondjai húzódtak meg. A hivatalos Kahlo-gyűjteményt alig valamivel több mint négyszáz festmény, rajz és vázlat teszi ki, így valószínűtlen, hogy eddig ismeretlen alkotások 1200 darabos kollekciója kerülhetett elő – vélekedett a Frida Kahlo szülőházában, a híres mexikóvárosi kék házban tartott sajtótájékoztatón szakértők csoportja. A véleményhez a festőművész férjének, Diego Riverának a lánya is csatlakozott.

“Az az igazság, Frida nagyon keveset festett és gyakran csak azért, mert apám ragaszkodott ahhoz, hogy befejezze képeit, és nem azért, mert kedve lett volna” – tette hozzá Guadalupe Rivera.

Szakvélemények szerint a Carlos és Leticia Noyola műgyűjtők nevével fémjelzett állítólagos Kahlo-kollekció egyes alkotásainak stílusa nem egyezik azzal, amelyet a festőnő előszeretettel használt.

A Noyola házaspár ugyanakkor kitart amellett, hogy eredeti művekről van szó. James Oles, az amerikai Wellesley College professzora viszont rávilágított: az “új” munkák eredetiségét egy hiteles hatóság sem erősítette meg. Az ügyet jelenleg is vizsgálja a mexikói igazságszolgáltatás.

Frida Kahlo közismerten a világ egyik legtöbbet hamisított festői közé számít, a műkincspiacon rendszeresen bukkannak fel neki tulajdonított művek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik