Kultúra

A tévében: idétlen időélmények

Öt-negyvenöt évet visszaugrunk, de lesz bizarr időtlenség is ma, meg az emberi korok ismeretének problémái.

Furcsa időutazásra kerül sor, mert ma este 20:25-kor találkozhatunk az öt évvel ezelőtti, 2006-os Cserhalmi Györggyel. A Kézjegy című műsorban egy órán keresztül beszél ő magáról, illetve beszélnek róla mások egy csehországi utazása alkalmából. Ne is akárkik, pl. olyan rendezők, mint Jiri Menzel vagy Juraj Jakubisko. Az Előre, a múltba!-élményt a Duna II: Autonómia prezentálja.

A hozzátartozóknak nincs tán olyan fájdalmas mentális betegség, mint az Alzheimer-kór. A beteg folyamatos elbutulása, emlékezet-elvesztése embert, családot próbáló helyzeteket eredményez – ezekkel ismertet meg minket az És, te ki vagy? című spanyol film, melyben a nagyapát éri el a betegség, és egyetemista unokája próbál meg szinte mindent feláldozni azért, hogy ápolhassa. 22:05, Duna TV

Ennyi komoly dolog után némi kikapcsolódás, az Evolúció című film Ivan Reitman keze műve, a fő karaktere egy leendő tűzoltó, aki utolsó vizsgája előtt egy sivatagba vonul el, pechjére épp mellé zuhan egy meteorit. Amely felkelti érdeklődését egy geológusnak és egy biológusnak is, sőt a hadsereg sem ül láblógatva. Mindeközben a meteorral érkező lények is elszabadulnak. Némi darwinizmus 22:25-től a TV2-n. 

Bruce Robinson filmje 1968-ba repít minket vissza, amikor egy londoni lakásban él két barát együtt a lehető legnagyobb káoszban,kizárólag alkoholon és drogon élve. A két színész(nek mondott figura) életébe egyszercsak beüt a krach – az egyikük szerepet kapott egy darabban. A Mi ketten majd’ 20 év távlatából tekint vissza az őrült 60-as évekre, szokásokra, elvekre, élethelyzetekre 22:25-től az m2-n. 

Nem tudom, van-e értelme, de a köztévé megpróbálja elkapni a fiatalokat, s ehhez olyan műsorokat készít, mint a Záróra fiataloknak. Értem, hogy a „népszerű, tinibálvány jellegű sztárokat hívjunk meg, és beszéltessük őket” megoldások csábítóak, de valószínűleg nem túl eredményesek (manapság egy tini péntek este 23:05-től beszélgetős műsort fog nézni az m1-en?). Veiszer Alinda kapta meg a jogot, hogy irányítsa a beszélgetést, ma esti vendége Molnár Ferenc Caramel énekes lesz (egy 28 éves, tehetségkutatóban befutott sztár kell ma az ifjaknak? Nem valami alig megtalálható youtube-zenekart kéne skype-on szóra bírni?).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik