Kultúra

Az igazság ára [filmpremier]

Erős közepes thriller egy dörzsölt ügyvédről és a bűn mélységeiről.

Ugyanúgy indul ez a nap is Mick Haller (Matthew McConaughey), a los angelesi ügyvéd életében, mint a többi. Menő Lincolnjának hátsó üléséről tárgyal kisebb-nagyobb gengszterekkel, kurvákkal, dealerekkel; védenceit kiénekli az előzetesből, és gond nélkül zsebre vágja a pénzt. Egy Beverly Hills-i aranyifjú egyszerűnek induló esete azonban alaposan felkavarja életét. A vagyonos családból származó Louis Roulet (Ryan Phillippe) ellen súlyos testi sértés a vád, a kérdés csak az, hogy a prosti szeretné lehúzni, vagy mégsem olyan ártatlan a férfi, mint amilyennek vallja magát?

A film egy bestsellerből készült klasszikus bűnügyi thriller, mely nem sok meglepetést tartogat, de egy percig sem unalmas. A történet ismerős: a minden hájjal megkent ügyvéd meghasonlik, főleg amikor családja és barátai is veszélybe kerülnek, de teljesen nem bújik ki bőréből. Matthew McConaughey nagyjából ezt az egy figurát tudja, ezt jól is hozza, nincs vele semmi gond. Van viszont Ryan Phillippe-el, akiről már sokadjára derül ki, hogy egy lufi. Az általa megszemélyesített karakternek nincs mélysége, az édeskevés, hogy hatásosnak szánt, ám rendkívül buta nézéssel fenyegetően bámul ügyvédjére. Motivációi a homályba vésznek, teljesen komolytalan ellenfél. Akiket jó nézni, az a hosszú hajú, nagybajuszú William H. Macy a magánszimat, és Marisa Tomei a volt feleség szerepében.

A film egységesen acélos képi világa megfelelően alátámasztja a sztorit hangulatilag, néha alig egy hajszálnyira Raymond Chandler univerzumától. A morális dilemma éppen elég nagy, hogy fenntartsa a néző érdeklődését, a világ rendje egy pillanatra helyrebillen, aztán minden megy tovább a maga megszokott, mocskos útján.

Kinek ajánljuk?

A hard boiled krimik rajongóinak.

Kinek nem?

Aki az újszerűségre hajt.

The Lincoln Lawyer – színes, feliratos, amerikai dráma, 118 perc, 2011. Rendezte: Brad Furman. Szereplők: Matthew McConaughey (Mickey Haller), Marisa Tomei (Maggie McPherson), Ryan Phillippe (Louis Roulet), John Leguizamo (Val Valenzuela), Josh Lucas (Ted Minton), William H. Macy (Frank Levin), Bryan Cranston (Lankford detektív), Michaela Conlin (Heidi Sobel). Forgalmazó: Pro Video Film.

Hazai premier: június 9.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik