Kultúra

Koszorúslányok [filmpremier]

Polgárpukkasztás a köbön. Bevállalós vígjáték egy csapat csajról altesti és övön aluli viccekkel.

Amivel a pasik nagy része gond nélkül poénkodik – eltekintve a túlfinomult filoszoktól és hiperérzékeny filmkritikusoktól –, az a nők számára tabu volt. Mostanáig. Mert az Office-on és a Jackie nővéren edződött rendező, Paul Feig minden gátlás nélkül megmutatja, hogy a nők is hús-vér emberek. Izzadnak, hánynak és így tovább.

A filmben előforduló gusztustalankodásnak azonban nagyon is világos a funkciója: vegyük már észre, hogy tévhitek rabjai vagyunk, ha azt hisszük, a nőnek mindig illatosnak, tiptopnak, hibátlannak kell lennie az általánosan elvárt feleség-anya-kurva szentháromságban. És hogy egészen pontos legyen a kép, a népszerű Saturday Night Live legjobb humorú írói írták a forgatókönyvet és maguk alakítják a főszerepeket számos további kiváló sorozat szereplőjével.

A harmincas Annie (Kristen Wiig a Paulból) nem sok mindent tud felmutatni: saját süteményboltja tönkrement, ezért egy ékszerüzletben rontja a levegőt, albérletben lakik egy fura brit testvérpárral, és egy tapló playboy (Jon Hamm, a Mad Men – Reklámőrültek ikonja, Don Draper) a szeretője. Amikor barátnője, Lillian (Maya Rudolph Sam Mendes Továbbállókjából) kezét megkérik, elvállalja a lánybúcsú és egyebek koordinálását, ám vetélytársa akad a tökéletesnek tűnő kirakatfeleség, Helen (Rose Byrne az X-Men: Az elsőkből) személyében. Összeáll a csajok csapata és a program, ám Annie vezénylete alatt egyre rosszabbul alakulnak az események. Mielőtt minden összeomlana, szerencsére felbukkan egy kedves rendőrtiszt (Chris O’Dowd a Kockafejekből).

Szóval van néhány gusztustalan poén, ez tény, de valójában olyan jóleső érzés nézni Annie eltolt életének történetét, drukkolni, hogy rendbe jöjjön, és közben szakadni a röhögéstől a sok jó poénon, elgondolkodni a barátságon és a képmutatáson, hogy a szezon csajos filmje egyértelműen ez az opusz. És ne hagyja ki senki, aki látni akarja a szuperszexi Jon Hammet élete legviccesebb szerepében!

Kinek ajánljuk?

 

Aki szereti a Judd Apatow (ő a producer) és Farrelly-féle vígjátékok őszinte, zsigeri humorát. Lánybúcsú előtt állóknak. A nőket külön univerzumnak tekintő férfiaknak.

Kinek nem ajánljuk?

 

Aki még soha nem tudott nevetni a saját nyomorán. Aki szerint a lányok sose pukiznak.

 

Bridesmaids – színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 125 perc, 2011. Rendezte: Paul Feig. Szereplők: Kristen Wiig (Annie), Maya Rudolph (Lillian), Melissa McCarthy (Megan), Rose Byrne (Helen), Ellie Kemper (Becca), Jon Hamm (Ted), Chris O’Dowd (Nathan Rhodes). Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai premier: június 9.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik