Kultúra

A tévében: a pap, a gólem, az őr, a török, a kézis

Boszniában kézilabdázóink az EB-ért harcolnak, más az ördöggel értünk, harmadik meg akarja ölni a földet.

A török film virágkorát éli, szinte minden nagyobb fesztiválon van egy reprezentánsuk, és díjakat is nyernek. Semih Kaplanoglu (sznoboknak és modorosoknak elárulom, hogy autentikusan a név a g ejtése nélkül hangzik) trilógiájának középső része, A tojás (van még Tej és Méz, utóbbi remekmű) lesz soron a Duna II. Autonómián. Ez az egyszerű történet megmegyarázza, láttatja, hogy érdemes egy kisebb, olcsóbb filmekkel operáló nemzetnek bekapcsolódni a filmes világvérkeringésbe. A tojás 19:30-kor kerül adásba.

A magyar férfi kézilabda időről időre meglep minket némi sikerrel, most épp EB-selejtezőre kényszerül a cseppet sem egyszerű Bosznia-Hercegovina ellen. Az első meccs kint lesz, így itt helyt kell állni, ami nehéz lesz, mert Iváncsik Gergő játékára nem számíthatunk. De ahogy Mocsai Lajost ismerjük, nem kell félteni, kitalál egy (sok) nyerő kombinációt. 20:05, m1.

Reméljük, férfi kéziseinkre is áll majd ennek a 2000-es M. Night Shyamalan-opusznak a címe: A sebezhetetlen. Ebben Bruce Willis szerencsés, sebezhetetlen biztonsági őrt alakít, míg Samuel L. Jackson a másik oldal: madárcsontú pofozógép. De ketten valahogy sorsszinten összetartoznak, és innentől a jól megszokott Shyamalan-féle misztikával (afféle jól fogyasztható, könnyed spiritualitás) van leöntve az egész. 21:25, Viasat3.

Szórakozásképpen itt egy amerikai sci-fi 1986-ból, a Robotzsaru előfutáraként. A bérgyilkos rendezője amúgy Sándor Stern, 1936-ban Kanadában született, magyar származású filmes. Egy CIA-ügynök, bizonyos Robert Golem (értik!!!) fellázad, majd kiderül róla, hogy kiborg, azaz ember és robot ötvözete. De elszabadul, így el kell fogni vagy meg kell semmisíteni, ám ez nem egyszerű: “Golyóálló, éghetetlen a ruházata, teleszkópikus a látása és hihetetlenül intelligens. Sérüléseit képes önmaga megjavítani. Gyorsan fut, kibír öt emeletnyi zuhanást és tíz ember ereje rejtőzik benne. Van azonban néhány gyenge pontja.” Gondolom, fizikából és kémiából kétszer kapott hármast. Aminden bizonnyal mesteri grafikájú produkció, erős dramaturgiájú forgatókönyv azért csalhat örömkönnyeket a szemekbe. 22:50, Filmmúzeum

Alfred Hitchcock rendezte, George Tabori írta, Montgomery Clift játssza – ez a Meggyónom, melyben egy papnak valaki meggyónja a gyilkosságot, de neki ki kell állni titoktartási fogadalma mellett, még akkor is, ha saját magát keveri ezzel gyanúba. Hitchcock 1953-as klasszikusát az előző sci-fi okozta sokk után érdemes megnézni, hogy kicsit megnyugodjunk a nagy izgalmak közepette. 0:25, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik