Kultúra

Megjelenik Conan Doyle elkallódott regénye

A Sherlock Holmes-krimik írójának befejezetlen története útban a kiadó felé a postán elveszett. Az akkor 23 éves Conan Doyle emlékezetből újraírta.

A 130 éve kiadatlan szöveg 2011 őszén jelenik meg, írja a Guardian. A történet címe The Narrative of John Smith, és egy középkorú férfiról szól, aki betegsége miatt nem tudja elhagyni a szobáját, ezért látogatóit traktálja a háborúról, a vallásról és az irodalomról alkotott véleményével.

“Ahogy Sherlock Holmes szülőatyjától várni lehet, van egy kis rejtély a kézirat körül”, nyilatkozta a lapnak a könyvet ősszel megjelentető British Library szakértője, Rachel Foss. “Conan Doyle a könyvet 1883-84-ben írta, és ugyan elküldte egy kiadónak, ám a kézirat a postán elveszett. Az író ezután elhatározta: emlékezetből lejegyzi újra, és el is jutott egészen a hatodik fejezetig…”

Foss szerint a szöveg a későbbi Sherlock Holmes-történetekből már sok elemet tartalmaz, ilyen például a szállásadó nő jellegzetes figurája. Eközben a történet már magán viseli a későbbi nagy író kézjegyét: határtalan energia, elhivatottság árad belőle és Conan Doyle sokoldalú műveltsége is érződik belőle, a feszes, arányos, erőteljes prózastílusról nem is beszélve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik