Kultúra

X-Men: Az elsők [filmpremier]

A nyár nagyszabású blockbusterei közül itt az eddigi legkomolyabb, a főszerepben két félistennel.

James McAvoy (Vágy és vezeklés, Wanted) és Michael Fassbender (Éhség, Becstelen brigantyk) a főszereplői a Marvel Comics mutánsos eredettörténetének, amely egészen a kezdetekig viszi vissza a nézőt. Aki esetleg nem lenne képben az X-Men mitológiával: az atomrobbanás következtében különleges, szuperképességű lények jönnek létre evolúciós ugrással, ám a mutánsoktól retteg az emberiség, ezért rejtőzködniük kell.

Az ifjú angol telepata génkutató, Charles Xavier, a későbbi Professzor X (McAvoy) optimistán úgy véli, képességeiket az emberiség javára kell fordítaniuk, ám az Auschwitz poklát megjárt, fémeket mozgató Erik Lensherr, a későbbi Magneto (Fassbender) szerint a béke nem lehetséges, és büszkén kell viselniük másságukat. Kettejük barátsága a harmadik világháború kirobbantására törekvő Sebastian Shaw (Kevin Bacon) elleni harcban erősödik meg, ám álláspontjuk különbözősége végül a bajtársakból ellenfeleket csinál.

Az 1944-ben induló, kontinenseken átívelő történet egészen az 1962-es kubai rakétaválságig tart, és oroszlánrészét a többi mutáns megtalálása és felkészítése teszi ki. Látványban mindenképpen az elmúlt időszak egyik leggrandiózusabb szuperprodukcióját üdvözölhetjük Matthew Vaughn (Ha/Ver) filmjében, nem spóroltak az akciójelenetek és CG-effektek során a munícióval. Kastélyok, bunkerek, klubok, luxusjachtok, hadihajók, tengeralattjárók, menő öltönyök és hipermini szoknyák kényeztetik a nézőt, mint egy régi James Bond filmben – a mutáns vonallal felturbózva.

Ami a színészi játékot illeti, Xavier szerepében McAvoy ugyan legtöbbször két ujjával halántékát támasztva, Fassbender pedig feszülő arcizmokkal koncentrál, mégis, kettejük minden megnyilvánulását öröm nézni. Méltó utódai, azaz elődei a Patrick Stewart – Ian McKellen párosnak. Kevin Bacon náci tudósként és elegáns főgonoszként is rendkívül meggyőző, az ifjú mutánsok között szerepel a Winter’s Bone sztárja, Jennifer Lawrence, és a szuperszexi January Jones (Mad Men). A rajongók kedvéért pedig még Hugh Jackman is feltűnik egy röpke cameo erejéig, mint Rozsomák/Farkas, aki csak annyit mond velősen: Na húzzatok a francba! Ritka jól sikerült eredettörténet. Szeretjük!

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, aki szerette a képregényt és a sorozatot. Aki elégedetlen volt a korábbi részekkel, annak pláne, mert az eredettörténet sokkal jobban sikerült. Azoknak is ajánljuk a történelmi távlat miatt, akik nem szeretik a szuperhősös műfajt.

Kinek nem?

Megrögzött képregény-utálóknak.

X-Men: First Class – színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm. 2011. Rendezte: Matthew Vaughn. Szereplők: James McAvoy (Charles Xavier professzor), Michael Fassbender (Erik Lehnsherr/Magneto), Jennifer Lawrence (Raven Darkholme/Mystique), Kevin Bacon (Sebastian Shaw), January Jones (Emma Frost), Rose Byrne (Dr. Moira MacTaggert), Nicholas Hoult (Hank McCoy/Beast), Zoë Kravitz (Angel Salvadore). 132 perc. Forgalmazó: InterCom.

Hazai premier: június 2.

A FILMET ITT NÉZHETED MEG.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik