Kultúra

A tévében: emberi gyengeségek, állati bűnök

Dübörög a Roland Garros, mi, emberek pedig bűnözünk, csakúgy, mint az állatok.

Elődöntőkhöz érkezett a Roland Garros, először a nőket láthatjuk, az Eurosporton 14:00-tól a Li-Sarapova, utána pedig a Bartoli-Schiavone meccset. Érzésem szerint az utóbbi lesz izgalmasabb, a két küzdő lány (az egyik dühből, a másik szívből küzd) könnyen összehoz egy jó kis háromszetteset, de Sarapova is képes bejárni Tolnát-Baranyát, vagyis a poklot és a mennyet egy meccs alatt.

Tudjuk, amihez Jude Apatow produceri keze hozzáér, arannyá válik, és nemcsak gazdasági értelemben. Ismerjük el, Fúrófej Taylor című filmet nem szívesen néz az ember meg, holott ez is az ordenáré humanista komédia, Apatow agyából pattant elő. Az amerikai psziché elaknásított területei közül ez a film a gimnáziumi megpróbáltatásokat veszi elő. Négy fickó bekerül a gimibe, s elég szerencsétlennek tűnnek ahhoz, hogy az emberevő felsőbbévesek rájuk szálljanak. Ezért kitalálják, felfogadnak egy volt zsoldost személyi testőrnek – lehet, hogy nem a legjobb, de olcsó. Őt Owen Wilson játssza. Apatow-t ismerve ez a film csakis kiváló lehet, alantas, de annál jobb altesti poénokkal (társaságban fanyalogva emlegetjük őket, de titokban ezeken röhögünk a legjobban), és normális emberi gondolatokkal, valós problémákkal, remek karakterrajzokkal. A forgatókönyvírók közt ott találjuk a színészként is gyakran foglalkoztatott Seth Rogent. 21:20, TV2

Megcsonkított és spirálisan megnyúzott tetemek – nem, még nem vagyunk a hajnali műsorsávban, ez a Vadállati nyomozás IV. alaphelyzete: a sorozat állati bűnügyekkel foglalkozik, a fenti károkozás is egy rejtélyes lényhez köthető, a károsultak történetesen fókák. De ki követte el ezt az állathoz is méltatlan bűntényt? Kiderül 22:00-tól a National Geographicon kezdődő műsorból. 

Ennél nyugisabb perceket ajánl Woody Allen klasszikusa 1986-ból. A Hannah és nővérei három lány és párjaik, férjeik egybeszőtt történetét mondja el ahogy kell. Mia Farrow, Barbara Hershey, Michael Caine, Carrie Fisher, Max von Sydow és persze Woody Allen – aki ma az szeretné, ne bolygassák, válassza a Filmmúzeumot 22:40-től. 

De akinek még vannak tartalékai, s további intrikai-összeesküvészeti-vérontási képsorokért epekedik, nem is fordulhatna jobb helyre, mint az ókori Rómához, amelynek egyik legkaotikusabb periódusát az HBO 2008-ban dolgozta fel sorozattá. A ma aktuális részben (második évad, első epizód) Caesar halott, az utódlásért folyik a harc és az intrika – 23:55-től az RTL Klubon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik