Kultúra

Salman Rushdie könyvéből titokban készült film

A halálosan megfenyegetett szerző első regényéből Deepa Mehta forgatott filmet.

A legnagyobb titokban forgattak filmet Salman Rushdie indiai születésű író Az éjfél gyermekei című regényéből, a munkálatok a közelmúltban értek véget Srí Lankán.

A filmet Deepa Mehta Oscar-díjra jelölt indiai-kanadai rendező jegyzi, a forgatás februárban kezdődött, a hét végén Colombóban fejeződött be.

Salman Rushdie Az éjfél gyermekei című Booker-díjas regényével lett világhírű, a kötetben India, Pakisztán és a majdani Banglades történetét dolgozza fel 1947-től, a függetlenség elnyerésétől az 1970-es évek végéig. A filmet nagy titkolózás övezte, elsősorban azért, hogy elkerüljék a vallási konfliktusokat.

Az íróra Iránban halálos fatvát bocsátottak ki Sátáni versek című munkája miatt, Deepa Mehta pedig hindu fundamentalisták támadásának célpontjává vált Tűz, majd Víz című filmjei okán. “Ő a muzulmánok szemében szálka, én a hindukéban. De szerettük volna megcsinálni ezt a filmet és ennek a hallgatás volt az ára” – jegyezte meg a rendező, aki elismerte, nehéz dolguk volt 800 statisztával titokban tartani a forgatást.

A film a Winds of Change címet viseli, a forgatókönyvet Rushdie írta. Az alkotás várhatóan 2012 tavaszán kerül a mozikba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik