Kultúra

Santa Féből jön a Balkán – Pohoda fesztivál júliusban

A külföldi fesztiválokra vágyóknak már korántsem csak déli és nyugati irányba érdemes tekingetni.

A legközelebbi bulik, azaz az osztrák Nova Rock és a szerb Exit mellett ugyanis évek óta vonzó a hasonlóan elhanyagolható távolságban, Trencsén repterén megrendezésre kerülő Pohoda fesztivál is, amelynek szervezői rendszeresen jól vizsgáznak legendás nevek és aktuális előadók leigazolásából is. Előbbit olyan korábbi fellépők neve igazolja, mint Patti Smith, a Pixies, Joan Baez vagy a Wu-Tang Clan, míg utóbbit Dizzee Rascal, a The xx és a New Young Pony Club – mindemellett pedig a Basement Jaxx, a Prodigy és a Chumbawamba által képviselt slágervonal sem szokott hiányozni.

Mint látható, a buli általában meglehetősen eklektikus, és e téren idén sem marad el önmagától. Legenda-vonalon például kapásból két név is feltűnik, az egyik a Sex Pistols-frontember John Lydon által alapított posztpunk-alapvetés, a Public Image Ltd., a másik pedig a ska-klasszikus Madness, amelyek ugyan egyaránt játszottak tavaly a Szigeten, de még ezzel együtt is vonzóak. Rajtuk kívül az elsővonalas fellépők között ott van még három, idén hazánkban is színre lépő, de ebben a kombinációban együtt nem látható csapat és előadó, jelesül a triphop-generációval érkezett, de pályatársainál jóval nagyobb súlyú Portishead, a Destroyed című új lemezét bemutató Moby, valamint a visszatérő Pulp is – ha pedig lejjebb visszük a tekintetünket a programok lajstromán, néhány egyedi ajánlatot is találhatunk.

Felbukkan például a mindig kellemesen rockoló belga dEUS, a fentebb emlegetett triphop-gang érdekesebb képviselői közé tartozó Lamb, valamint két felforgató énekesnő, az ösztönszerűen meghökkentő M.I.A., és a hozzá gyakran hasonlított Santigold is, akik ketten együtt már egy dupla kultúrsokkot is elvisznek a hátukon. Mindezen túl pedig az apró betűs részeket is érdemes lesz átböngészni, ott ugyanis olyan különlegességekre lehet bukkanni, mint a Santa Fében balkáni hatású zenét alkotó Beirut, a furcsa hangzásokkal igencsak ügyesen bánó brit zenész-énekesnő, Imogen Heap, a matekrockban erős Battles, vagy az indie-goth Esben and the Witch. Aki tehát semmiről nem akar lemaradni, az vesz egy nagy szalmakalapot meg két tubus naptejet, hogy az árnyékos helyekben kevéssé bővelkedő helyszínen se maradjon le semmiről a környezeti viszonyok miatt, és jól rápihen a bulira, hogy szuflával is bírja az erős felhozatalt, aztán azt mondja: jöjjön, aminek jönnie kell.

Részletes program: www.pohodafestival.sk
Időpont:
július 7-9.
Helyszín: Trencsén, Szlovákia
Belépő: bérlet elővételben 69, a helyszínen 89, napijegy elővételben 59, a helyszínen 69 Euró

Ajánlott videó

Olvasói sztorik