Kultúra

A prímszámok magánya [filmpremier]

Tökéletes érzelmi kisregény, életérzésrajz, korrajz, remek színészekkel a magányról és az igazán fontos dolgokról. Magyarhangya-bemutató.

Magyarhangya – ebben a kísérletben a közönség dönti el, milyen filmeket akar látni, nem a forgalmazó, vagyis a nézők szerepe jóval aktívabb, mint a hagyományos forgalmazásban. Új és fontos filmek a mozikért, a filmekért a közösségért, kísérőfilmként magyar ksifilmekkel – bővebben lásd itt, a Magyarhangya facebook-oldalán. Hajrá, hangya!

Vannak filmek, melyek bár különleges emberekről és élethelyzetekről szólnak, általános és sokak által ismert érzelmek húrjain játszanak. Ez is egy ilyen film. Mostanság láthattunk már egy kiváló lírai olasz filmet, Tilda Swinton felejthetetlen alakításával a Szerelmes lettem címűt, és hasonló otthonossággal mozog az érzelmek világában Saverio Costanzo, e film rendezője is. Érzelmekről beszélni tökéletes formaérzékkel, nem szertelenül, mégis nagy intenzitással – tán ez a két film közös jellegzetessége.

Alice és Mattia, két gyerek, tinédzser, fiatal, életük különböző időszakaiban találkozunk velük, kicsit-nagyon furcsák, kilógnak kortársaik közül (kinek nem lenne-lett volna valaha ilyen élménye), életükben párszor találkoznak csak, utána mindig különválnak az útjaik, de valami összeköti őket. Alicével szülei nem törődnek oly nagyon, és persze a házasságuk sem tökéletes, az iskolában pedig a többiek gúnyolódása kíséri a bicegő lányt. Mattia tehetséges fiú, különösen fizikából, de érzelmileg kevésbé fejlett, ráadásul szülei túlzottan aggódnak érte (miután a fiú lány ikertestvére titokzatos módon eltűnt), ami túlvédésben és basáskodásban testesül meg. A két fiatal történetét a gyerekkortól a felnőttkorig követjük tehát, nagyon jól választott gyerekszínészekkel 1984-től 2001-ig. Emellett a zeneválasztás is remek, tökéletes az atmoszférateratermetés. A felnőtt Alicét és Mattiát alakító Alba Rohrwacher, Luca Marinelli pedig nagyszerű, alázatos színészi teljesítményükkel teszik fel a pontot az i-re.

A film utolsó fél órája még egy fokozattal feljebb akarja tekerni az élményt, a tétet, minden be van itt dobva, kicsit feleslegesen, mintha Costanzo nem bízna története erejében, holott erős az, ezért még rárak két lapáttal, de igazán nem tudja emelni az érzelmi téteket. Nem baj, el nem rontja a filmet, csak nem illik a tökéletes arányokhoz ez a kissé hatásvadász rész.

Il solitudine dei numeri primi – színes, feliratos, olasz-német-francia filmdráma, 118 perc, 2010, rendező: Saverio Costanzo, író: Paolo Giordano, forgatókönyvíró: Saverio Costanzo, Filippo Timi, zeneszerző: Mike Patton, operatőr: Fabio Cianchetti, producer: Mario Gianani, Philipp Kreuzer, Anne-Dominique Toussaint, vágó: Francesca Calvelli, szereplők: Alba Rohrwacher (Alice Della Rocca), Luca Marinelli (Mattia Balossino), Martina Albano (a gyermek Alice), Arianna Nastro (a fiatal Alice), Tommaso Neri (a gyermek Mattia), Vittorio Lomartire (a fiatal Mattia), Aurora Ruffino (Viola Bai), Giorgia Pizzio (a gyermek Michela), forgalmazza a Cinefil Co és a magyarhangya

Hazai bemutató: 2011. május 24.

A FILMET ITT NÉZHETED MEG.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik