Kultúra

Visszaszólt a médiahatóság az RTL-nek

Az NMHH szerint a lehetséges kiszabható bírság századát kapta a kereskedelmi csatorna a VV4 miatt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az RTL Klub Való Világ 4. szériájával szemben lefolytatott vizsgálat során végig tartotta a kapcsolatot a televíziós csatornával, s összesen 11 hivatalos levélben kereste fel a műsorszolgáltatót – mondta az MTI-nek a médiatanács szóvivője. Az RTL Klub programigazgatója azt közölte: a csatorna bíróságon támadja meg a határozatokat, amelyeket azonban máig nem kapott kézhez.

Azt írták: megdöbbenéssel fogadták a médiatanács összesen 232 millió forintos büntetéseit, és különösen furcsának találják, hogy a csaknem hat hónapig tartó műsorfolyam alatt a hatóság semmilyen figyelmeztetést nem alkalmazott, az utóbbi egy hétben viszont már másodszor értesítette a sajtót a tévécsatornára kiszabott bírságról.

Az NMHH Médiatanácsának szóvivője erre reagálva közölte: a tanács azt követően, hogy a panaszok nagy száma miatt döntött a valóságshow monitorozásáról, folyamatos kapcsolatot tartott az RTL Klubbal, és jelezte a problémákat a szolgáltatónak. Kiricsi Karola hozzátette: ennek során a testület a VV4 eddig elbírált tíz hetére vonatkozóan összesen 11 hivatalos levélben kereste a televíziót, amelyben részletesen tájékoztatta a vélelmezett jogsértések tényéről és azok vélhető értékeléséről.

A médiatanács eljárása valamennyi kérdésben, így az eljárási határidők tekintetében is megfelelt a törvényi előírásoknak – fűzte hozzá a szóvivő.

Kiricsi Karola elmondta azt is: az eddig elbírált adásokban 679 jogsértést tapasztalt a testület, amelyekért összesen 232 millió forintos büntetést szabott ki.

A tanács két fő területtel kapcsolatban büntetett: a kiskorúak védelmére vonatkozó, valamint a reklámszabályok megsértése miatt. “Utóbbi esetében igen méltányosan járt el a médiatanács” – fogalmazott Kiricsi Karola, hozzátéve: a 2010-es adásokra vonatkozóan a lehetséges büntetés mértékének századát rótta ki, idén pedig a szabályok módosulása miatt pénzbírságot nem szabott ki, csak felhívással élt a testület.

A kiskorúak védelmére vonatkozó szabályok megsértése miatt szintén nem a legnagyobb kiszabható bírságot állapította meg a hatóság – hívta fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik