Kultúra

Kortárs Művészetek Fesztiválja a Ráday utcában

A Plein Art fesztivált péntektől vasárnapig tartják Budapesten, a Ráday utcában. A vendég Szerbia lesz.

Minden évben egy-egy vendégország is szerepel a seregszemlén, tavaly India volt a kiemelt vendég. Idén 40 szerbiai művész munkája érkezik a fesztiválra, legtöbben képző- és iparművészeti alkotásokat küldtek, de van közöttük videomű is.
Az Erlin Galériában május végéig látható lesz Andrea Ivanovic és Mira Brtka festőművész kiállítása, amelyet Szombathy Bálint képzőművész nyit meg pénteken. Az Art 9-ben nyílik ugyancsak pénteken Tadija Janicic képzőművész tárlata, a Sterling ékszergalériában Jasmina Mina Sanader kortárs ékszerei lesznek láthatók.

Videoperformanszot mutat be a Szabadtéri színpadon Nenad Bogdanovic, a BpIX Galériában pedig hét másik videoművész munkái peregnek. Szombaton a magyarországi szerb és a szerbiai kortárs irodalom lesz a témája annak a beszélgetésnek, amelyet Lásztity Péró, a Szerb Intézet igazgatója vezet. Vasárnap az Irodalmi Színpadon Beszédes István friss, József Attila-díjas vajdasági születésű költő szerepel.

A fesztiválon több magyar művész is színre lép, például Szurcsik Józsefnek nyílik tárlata szombaton a Képesház Galériában, szombaton este pedig a Szabadtéri színpadon drMáriás és a Tudósok zenekar lép fel.

Emellett szerbiai művészek csoportos szabadtéri művészzászlótárlatát és szabadtéri szobortárlatot is láthat a közönség. A szerb művészek közül Andrea Ivanovic, Mira Brtka, Tadija Janicic és Nenad Bogdanovic lesz személyesen jelen a fesztiválon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik