Kultúra

Benda Bilili! [filmpremier]

Erősen ajánlott kulturális utazás a zene segítségével Afrikába.

Ma, a tehetségkutató versenyek özönében a zenét már könnyen látjuk jól eladott szórakoztatóipari terméknek, ami akkor válik slágerré, ha eltalál valamit bennünk, majd egy kellemes három perc után mehetünk dolgunkra. Pedig a zene ennél több is meg kevesebb is, hogy mi is, azt ebből a 85 perces dokumentumfilmből tudhatjuk meg.

Kongóban vagyunk, amelyet polgárháború sújtott, ahol az államhatalom gyenge, a megélhetés nehéz, szóval az élet nem sokban tér el a fekete-afrikai országokban megszokottól. Kinshasában hajléktalan, mozgássérült emberek gyűlnek össze napközben az állatkertben, és zenélnek. Ez tartja őket össze, ez az életük. Vezetőjük Benda Bilili, aki pontosan tudja, milyen fontos dolog ez – egykor Faludy György mesélte, mennyit számított Recsken a foglyok által egymásnak tartott szabadegyetem a túlélésben. Márpedig Kongóban az élet nemcsak az utcán nehéz, de a nincstelenek és kiszolgáltatottak lényegében napról napra túlélnek.

Florant de La Tullaye és Renaud Barret dokumentumfilmesek fedezték fel ezt a kis kompániát, és fejükbe vették, hogy felvesznek egy lemeznyi anyagot velük, majd kiadják, esetleg koncerteket is adnak. Normális esetben ez egy működő zenekar esetében minimális pénzügyi háttérrel pár hónap, velük hat évbe telt.

Akik május 5-én a MÜPA-ban ott lehettek Benda Bililiék koncertjén tudják, akik megnézik a filmet nagyjából tudják, mi is ennek az együttesnek a lényege. Szabad emberek zenélnek, eléneklik az életüket, a nyomorúságaikat, a boldogságaikat. Este sokszor hullámpapírért kell harcolniuk egy lakályos téren a többi hajléktalannal, másnap a páviánok mellett pengetik kezdetleges, ütött-kopott hangszereiket.

Egyrészről felfoghatatlan nekünk ez a nincstelenség, másrészről elérhetetlen ez a szabadságfok, az az öröm, amit európai átlagember csak megsejthet, de lakásával és lakáshitelével, autójával és áruhitelével, rengeteg ruhájával, számtalan tárgyával, mobiltelefonjával, buszbérletével, borotválkozás utáni arcszeszével, koleszterinszintjével, korpásodás elleni samponjával sosem fog tudni teljesen átérezni.

De valamennyire igen.

Ajánljuk: az emberi faj kitartó híveinek, s akinek van füle a hallásra
Nem ajánljuk: a hifi-hangzás szerelmeseinek, az indusztriális zene rajongóinak

Benda Bilili! – színes, feliratos, francia dokumentumfilm, 85 perc, 2010, rendező: Florent de La Tullaye, Renaud Barret, forgatókönyvíró: Renaud Barret, Florent de La Tullaye, operatőr: Renaud Barret, Florent de La Tullaye, producer: Renaud Barret, Yves Chanvillard, Nadim Cheikhrouha, Florent de La Tullaye, vágó: Jean-Christophe Hym, forgalmazza a Cirko-Film

Hazai bemutató: május 19.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik