Kultúra

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken [filmpremier]

Kifulladt a franchise, a negyedik részt szinte csak Johnny Depp pojácáskodása teszi ki.

Nehéz fenntartani egy sorozatban készülő mozgóképipari termék színvonalát. Nem meglepő, hogy a zűrzavaros harmadik rész után negyedszerre sem sikerült a mutatvány. Sem a történetszövés, sem a szereplők, sem a látványvilág nem mutatott újat a Rob Marshall által tető alá hozott új részben. Akármekkora rajongói vagyunk, még Penelope Cruz várva várt vendégszereplése sem durrant nagyot. Nem a tüzesen vagy haloványan izzó spanyol istennőt láthatjuk, hanem egy kalózszerkóba öltözött takarítónőt. És ez nem az ő hibája.

Ez alkalommal az Ifjúság forrását keresi három csapat is: a spanyol armada, György király megbízására Barbossa kapitány, valamint a hírhedt Feketeszakáll, és lánya, Angelica. Utóbbi valamikor Jack kedvese volt, de a férfi összetörte a szívét. Most Sparrow nevében toboroz legénységet, és a kapitányt is elkapja. Ám évődésükben nem érezhető egy icipici szikra sem, pedig a film jelentős részében kettősükre fókuszál a kamera.

Megindul hát a vitorlásverseny a forrás felé, és az út a szirének öblén át vezet. A horrorfaktornak megfelelően a gyönyörűen éneklő halfarkú szüzek itt vámpírfogú, tapadókorongos lasszót kilövő halálosztókká válnak. Persze a zombi matrózok, és Feketeszakáll életre kelő hajója mellett ez nem meglepő. A sorozatban oly vonzó sötét elemeket egy ifjú pap és egy foglyul ejtett szirénlány ártatlan és tiszta romantikus vonzalma ellenpontozza. De minek?

Sparrow szerepét Depp ismét rutinosan ölti magára, bár a hírek szerint nem igazán várja az ötödik és hatodik rész forgatását. Az apja szerepében röviden feltűnő Keith Richards megint üdítően lepusztult, Judi Dench félperces cameója hatásos, az újonnan feltűnő Ian McShane pedig tökéletes Feketeszakáll, Barbossa szerepében pedig Geoffrey Rush mindig erős színfoltja a filmnek.

Koreografált kergetőzés, akció, robbanás van bőven, a londoni szín után jön a tenger, majd a dzsungel egzotikuma, ám hiányzik az izgalom. Az események szimplán követik egymást. Szórakoztató időtöltés a bohócként himbálódzó, grimaszoló és gesztikuláló Deppet nézni, de ki tudja, meddig viszi még el karaktere a rá rótt terhet?

Kinek ajánljuk?
Aki úgysem hagyná ki a sorozat egyetlen darabját sem, akinek mindegy, mit néz, csak IMAX 3D legyen.
Kinek nem?
Aki inkább megkímélné magát a csalódástól, akit idegesít Sparrow figurája, aki amúgy is unta már a sorozatot.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides – színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm. 2011. május 17. Rendezte: Rob Marshall. Szereplők: Johnny Depp (Jack Sparrow), Penélope Cruz (Angelica), Geoffrey Rush (Barbossa), Ian McShane (Feketeszakáll), Kevin McNally (Gibbs), Sam Claflin (Philip), Astrid Berges-Frisbey (Sziréna), Stephen Graham (Scrum), Gemma Ward (Tamara). 137 perc. Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai bemutató: május 19.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik