Kultúra

Mindenkinek, aki számít [heti koncertajánló]

Jelentős esemény jelentős esemény hátán: kultikus rockzenekar és legendás technoelőadó is jön Magyarországra a héten.

ROGER MIRET AND THE DISASTERS (USA)
A38 Hajó, május 16. 19h

Roger Miret már főzenekarával, a hardcore meghatározó szereplői közé tartozó Agnostic Fronttal is kóstolgatta a színtiszta punkrockot, de e téren igazán Disasters nevű együttesével éli ki magát. A sreetpunkot játszó bandát egy szintén amerikai csajzenekar, a Civet kíséri Budapestre, ahol a New Seed 55 és a Cherry Bomb is csatlakozik hozzájuk.

Belépő: 4000 Ft
A Disasters a Myspace-en

MARTY FRIEDMAN (USA)
Club Diesel, május 19. 20h

Marty Friedman első körben metálberkekben lett híres a Megadeth szólógitárosaként, ezt a zenei világot azonban az Újvilággal együtt már jó ideje maga mögött hagyta, és egészen új életre rendezkedett be Japánban. A felkelő nap országában Friedman népszerű tévés személyiség és popzenész, akinek a Föld nevű bolygó többi részére igazából nincs is nagy szüksége – de most azért idedugja az orrát Budapestre, és bemutatja nekünk is az új albumát.

Belépő: 5800 Ft
Marty Frieadman a Myspace-en

IAMX (UK)
A38 Hajó, május 20. 21h

Chris Cornert a Sneaker Pimps tagjaként ismerte meg a világ, de 2003-ban kilépett a csapatból, és egy önálló projektbe kezdett IAMX néven. A ’80-as évek elektropopját éltető szólóprodukció túl van négy nagylemezen, két szigetes koncerten és egy elmaradt A38-as bulin – a Volatile Times című friss albummal a zsebében Corner ez utóbbit is pótolja most pénteken.

Belépő: elővételben 4000, a koncert napján 4500 Ft
IAMX a Myspace-en

SWANS (USA)
Trafó, május 21. 21h

2010-ben 13 év szünet után újjáalakult a nehéz zenék egyik legfontosabb képviselője, a Swans. A no wave színtérhez sorolt csapat – amely szinte minden, kicsit is kísérletező kedvű rockzenekarra hatással volt az elmúlt 30 évben – május 21-én hazánkba is ellátogat, hogy bemutassa a tavaly megjelent My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky című lemezét, és ebből valószínűleg az év egyik legnagyobb kultbulija kerekedik majd (persze zéró bulihangulattal). A koncertet James Blackshaw vezeti fel.

Belépő: elővételben 3000, a koncert napján 3500 Ft
Swans a Myspace-en

LUKE SLATER (UK)
A38 Hajó, május 21. 23h

Minden elektronikus zenék egyik legmeghatározóbb figurája, az undergroundban és a mainstreamben egyaránt otthonosan mozgó Luke Slater ismét Budapestre jön. A buli azonban nem „csak” egy újabb fellépés, ugyanis a legenda ezúttal azzal a Planetary Assault Systems nevű alteregójával érkezik, amellyel még nem járt nálunk, és egy kemény, de rendkívül változatos szettel boldogítja majd a technorajongókat. A körítésről Dork, Bergi, Svindler, Max Factor és Isu gondoskodnak.

Belépő: elővételben 1500, a fellépés napján 2200 Ft
Luke Slater a Myspace-en

OSSIAN
Petőfi Csarnok, május 21. 18h

Igaz, hogy egy páréves szünet is beleszámoltatik, de idén ünnepli huszonötödik születésnapját Magyarország egyik legrégebbi metálzenekara, az Ossian. A negyedszázados jubileumra a csapat tavasszal már kiadta új nagylemezét Az lesz a győztes címmel, most pedig születésnapi koncertet is ad a Petőfi Csarnokban.

Belépő: 3999 Ft
Ossian a Myspace-en

Ajánlott videó

Olvasói sztorik