Kultúra

A tévében: eurovízió, rendőrfóka, sátánfajzat

Hokis örökrangadó az A-csoportban, Wolf Katié lehet az év dala, Hitchcock madarai a valóságban, náci pokoli jó kapcsolatokkal, illetve maga a Sátán és fia.

Jó, oké, bajnok lett a Vidi, először a történetében, de mindenki jobban örült volna, ha a magyar foci dicsőségesebb időszakában történik mindez, most majd jönnek a BL-selejtezők, verések, de mindegy is, nem erről akartam, hanem az A-csoportos hoki-VB-ről, Szlovákiában ma kerül sor a Kanada-Oroszország negyeddöntőre, utóbbiak esélyesebbek kicsit, de hát ez mindig óriási meccs, még ha a kanadaiaké is a legfiatalabb csapat (23,5 év átlagban, és Jeff Skinner a legfiatalabb játékos az egész mezőnyben a maga 18 évével), az oroszoknál pedig a legmagasabb és a legnehezebb játékost is üdvözölhetjük (magam részéről lehetőleg nem egy sötét sikátorban): Artyuhin 116 kg, Kosecskin 200 cm, ráadásul már Ovecskin is csatlakozott a csapathoz. Szóval rangadó a javából, 20:00, sport1.

Én nem tudom, van-e erőltetettebb, fantáziátlanabb, ódivatúbb, cikibb, bornírtabb, képtelenebb, korlátoltabb dolog az Eurovíziós Dalfesztiválnál, de ha nincs is, akkor is jólesik szurkolni ott egy magyarnak, aki végre valahára bejutott, beljebb jutott a döntőbe. A második elődöntő következik, ahol „kiválasztják 2011 dalát” (hűha), és „érdekesség, hogy Németországot a tavalyi győztes, Lena képviseli” (petézek lefele) – nem az én műfajom (kivéve a Zdob si Zdubot), még csak Wolf Kati sem tűnik igazán ígéretes tehetségnek, de azért örülnék egy magyar sikernek (biztos felkiáltanék én is: hipp-hopp, jön Vuk!). Az m1-en 21:00-tól megy a 120 perces show, amihez Alekosz kivételével minden műsor és csatorna igazodott.

A két sportesemény után egy kis rejtély, a Vadállati nyomozás IV. része különleges állati eseményekkel foglalkozik: egy fóka elindul befelé a szárazföldre, majd elalszik egy rendőrautó tetején, aztán egy csapat pelikán hullik le holtan az égből, ami feltűnően rímel egy másik esetre, amikor is Capitola városában is hulló, majd elhulló madarak sokasága tűnt fel, akik bűzös szardelladarabokat hánytak, már elnézést. A műsor hivatalos tartalomismertetése persze megpróbálja eladni, felfűzni a történéseket – „A kalforniai tengerparton az utóbbi évtizedekben egymást követik a nyugtalanítóbbnál nyugtalanítóbb események” (igen, 1961-től 2004-ig három ilyen történt) és „Nagyon úgy tűnik hát, hogy Kaliforniában valósággá vált Alfred Hitchcock Madarak című híres alkotása, de hogy miért és miként, azt senki se tudja…” (fordítva, az 1961-es eset ihlette a Madarakat, de spongyát rá). Na mindegy, azért az esetek felderítése érdekes, 22:00, National Geographic.

Soderbergh 1989-es klasszikusának, a Szex, hazugság, videónak az egyik szereplője, Steven Brill 2000-ben rendezte ezt a rendhagyó vígjátékot, melyben a Sátánnak nem kutyája van, hanem fia, abból is három, s a legkisebb pokolfajzat kifejezetten aggódik a papa sorsa iránt. A kis Nickynek persze más dolga is akad, momentán meg kell mentenie a Földet, ám lassan kiderül, mely családból is jön ő. Sok mindenről szólhatnék a Sátánka mellett, de nem elég annyi, hogy a Sátánt Harvey Keitel alakítja? Különlegesség, hogy egy ideig ez lesz az egyetlen film, ahol Tarantino és Adam Sandler együtt szerepel, és az utóbbi társírója a forgatókönyvnek. 22:50, RTL Klub.

És akkor már nincs kiút, nincs visszaút a lejtőn, nincs kegyelem – horrorvígjáték után horror érkezik a Filmmúzeumon, Stephen King Az eminense, amely egy kertvárosi amerikai történet, és ez is tele van ördögi, sötét, poklokba való dolgokkal: háborús bűnök, náci túlélő, eminens tanuló. Hogy aztán tényleg elszabaduljon a pokol… 23:15, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik