Kultúra

Ákos most vagy soha [heti koncertajánló]

Ákos idén utoljára lép fel élőben, és jön a Zu, a Voivod, Gentleman, valamint Boban Markovic is.

ZU (I) & PÁNDI BALÁZS
Budapest, A38 Hajó, május 9. 20h

Az erősen rokkoló freejazzben utazó Zu világszerte ismert kultuszbanda, hazánkban azonban még ehhez képest is nagy tiszteletnek örvend annak köszönhetően, hogy pár éve magával Mike Pattonnal adott koncertet az A38-on. A Faith No More frontembere ezúttal nem jön el a három olasz zenésszel, Pándi Balázs viszont csatlakozik hozzájuk, úgyhogy újabb budapesti fellépésük is kuriózum lesz – és még a Kampec Dolores is beszáll a buliba.

Belépő: 2000 Ft
Zu a Myspace-en

VOIVOD (CAN)
Budapest, Club 202, május 11. 19h

Kultuszra kultusz: a hétfői Zu-buli után a metál egyik, csaknem vallásos tiszteletnek örvendő képviselője, a Voivod is Budapestre látogat. A thrash metalból, punkból, progresszív és pszichedelikus rockból kevert zenét játszó banda tagjai a gitáros, Piggy 2005-ös halála után egy ideig komolyan fontolgatták, hogy befejezik pályafutásukat, de végül apró lépésekben haladva odáig jutottak, hogy immár új lemezre is készülnek. A klasszikus dalok és ínyencségek mellett szerdán erről az albumról is játszanak majd egy számot, előzenekar a Magama Rise és a Dystopia.

Belépő: 4500 Ft
Voivod a Myspace-en

MISKOLCI EGYETEMI NAPOK
Miskolc, május 11-15.

Na, hát akkor kezdjük el a fesztiválszezont. A MEN ugyan hivatalosan egyetemi rendezvény, de kapui mindenki előtt nyitva állnak, programja pedig simán versenyre kel sok hazai fesztivállal: idén a Tankcsapdától és a Republictól a Magna Cum Laudén át a Belgáig és a Kowalsky meg a Vegáig mindenki fellép, akire csak számítani lehet itthonról, és persze a többi kellék sem fog hiányozni – plusz még a belépőárak is barátiak.

Belépő: bérlet 6500, napi jegy 2500 Ft (az egyetem hallgatóinak 3500/1200)
Részletes program

GENTLEMAN (D)
Budapest, Zöld Pardon, május 13. 20h

Az előadó neve mögött álló országjel igencsak csalóka, Gentlemannek ugyanis hiába Tilmann Otto az anyakönyvezett neve és Németország a hazája, életét a reggae-re tette fel, és elég hitelesen is műveli a stílust. Hazánkban már visszajáró vendég, eddig azonban a fesztiválokat preferálta, úgyhogy ez az önálló buli – bár „a leghosszabb nyári fesztivál” a helyszíne – kis változatosságot hoz a sorba.

Belépő: 400 Ft
Gentleman a Myspace-en


VELŐRÓZSÁK, ISTEN HÁTA MÖGÖTT
Gödöllő, Trafó Klub, május 13. 20h

Egyre aktívabb Kispál András új együttese, a Velőrózsák. A Kispál és a Borz egyik utódzenekara a fővárosi bemutatkozások után ezúttal Gödöllőn tűnik fel, és egy jól megválasztott társfellépőt is visz magával: a koncerthez az egymagában is nagy közönséget mozgató, szövegeiben pedig némi Kispál-hatást is hordozó Istán Háta Mögött melegít be.

Velőrózsák a Myspace-en
IHM a Myspace-en

ÁKOS
Budapest, Sportaréna, május 14. 20h

A kortárs hazai könnyűzene talán legnépszerűbb előadója tavaly jelentette meg A katona imája című legutóbbi lemezét, és most megtartja a hozzá tartozó grandiózus bemutató koncertet is. A buli azonban nemcsak ezért jelentős, hanem azért is, mert az énekest egy hosszabb pihenő miatt idén már többször nem lehet majd élőben látni.

Belépő: 7990-9900 Ft

VESSELS (UK)
Budapest, Mappa Club, május 15. 21h

Folytatódik a tehetségmentés, egész pontosan a feltörekvő külföldi tehetségek átmentése Budapestre: ezúttal a Mappa Clubban debütál egy új brit zenekar, a könnyen hallgatható, mégis rétegzett posztrockot játszó Vessels. A leedsi banda korábban játszott már a Caribouval és a This Will Destroy You-val is, mostani koncertjén pedig vadonatúj, Helioscope című albumát mutatja be.

Belépő: elővételben 1000, a kocnert napján 1500 Ft
Vessels a Myspace-en

BALKAN BRASS BATTLE
Budapest, Millenáris Teátrum, május 15. 19h

Zárul a Budapest Folk Fest hatnapos programsorozata. A fináléra idén is a Millenárison kerül sor, és a főattrakció grandiózusnak ígérkezik, ugyanis az utolsó koncerten a balkán legnagyobb rezesei feszülnek egymásnak: az egyik sarokban a szerb Boban Markovic Orkestar, a másikban a román Fanfare Ciocarlia fényezi a tülköket. A nagy meccs miatt se feledkezzünk meg azonban az előzenekarról, elöljáróban ugyanis a hazai Parno Graszt is bemutatja új lemezét.

Belépő: 5500 Ft
Boban Markovic a Myspace-en
Fanfare Ciocarlia a Myspace-en

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik