Kultúra

Egyszer fent, egyszer lent [filmpremier]

Egy férfi egy szép napon megmondja feleségének, hogy évek óta van valakije. Igaz és erős hangulatú dán kamaradráma egy család széteséséről.

Egy házaspár, szeretőik és gyerekeik köré szerveződik a történet, melyben Ask és Anne jómódú negyvenesek. A férfi fotós, a nő primadonna, de nem csak a színpadon, hanem magánéletében is – ettől omlik össze a rendszer. Érzékeny, családcentrikus, mackós férje ugyanis egy nap nem bírja tovább nyelni egocentrizmusát, és megvallja párterapeutájuknak, hogy három éve szeretője van, akivel össze akar költözni.

Hogyan mondja ezt el feleségének, gyerekeinek, és hogyan értesse meg egyre türelmetlenebb szeretőjével, hogy már a célegyenesben vannak?

Igazából nem Ask a főhős, vagy Anne. Mindegyikük az, ahogy mindegyikünk a maga élete főhőse. És ez a film egyik erőssége: a szereplők bő egy napja során a párhuzamosan futnak a szálak, majd összeérnek. Charlotte Sieling rendező ez idő alatt képes mindenkiről lényegbe látó portrét festeni. Ahogy a jó skandináv filmek szokták, megfelelő merítéssel a társadalom horizontális és vertikális síkjából egyaránt.

Anne elfelejt kisfiukért elmenni az iskolába, nem képes meghallgatni nagylányukat, aki terhes lett arab barátjától, jelenetet rendez a ruhapróbán, de képes harcolni azért, ami elveszni látszik. A terapeuta Charlotte foglalkozásánál fogva másoknak segít, de a háza előtti csatornában parkoló hajó enyhén piás tulajdonosára ráhívja a vízi rendőrséget, aki mellesleg nem más, mint Ask szeretőjének volt férje. Emellett hiába adja azt a tanácsot Asknak, hogy mondja el feleségének minél hamarabb, mi a helyzet, ő is némán nyel: távcsővel figyeli vadidegenekkel villámszexelő férjét.

Erős hangulatú kis film a családi élet bonyolultságáról, szépen, tisztán, egyszerűen, nagyon hangulatosan elmesélve, kiválóan megírt háttérzenével. A páratlanul éles skandináv fény kihozza mindazt, amitől esendő, küzdő, szeretetre- és utálatra méltó emberek vagyunk. De úgy, hogy nem fáj.

Kinek ajánljuk?
A skandináv és az okos párkapcsolati filmek kedvelőinek. Egyaránt ajánljuk azoknak, akiknek gyógyír ráismerni saját problémájukra, és akik nyugodt párkapcsolatban élnek.

Kinek nem?
Akciófüggőknek, csöpögős romantikára vágyóknak.

Above the Street below the Water/Over gaden under vandet – színes, feliratos, dán filmdráma. 2009. Rendező: Charlotte Sieling. Szereplők: Sidse Babett Knudsen (Anne), Nicolas Bro (Ask), Mohammed Al-Bakier (Fadi), Anders W. Berthelsen (Bjorn), Emil Poulsen (Anton). 100 perc. Forgalmazó: Cirko Film.

Hazai bemutató: május 5.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik