Kultúra

20 év alatt majdnem ezer újságírót öltek meg

Ma van a Nemzetközi Sajtószabadság Napja. Az ENSZ 1991-ben nyilvánította ezt a napot a szabad sajtó ünnepévé.

Az 1991-ben a namíbiai Windhoek városában megrendezett UNESCO-találkozón ezen a napon tették közzé azt a nyilatkozat, amely az afrikai népek független sajtóhoz való jogát fogalmazta meg.

A híressé vált nyilatkozat az Afrikában tapasztalható, újságírókkal szembeni erőszakos fellépések ellen tiltakozott, és felhívta a figyelmet arra, hogy az akkori rezsimek hogyan próbálják ellehetetleníteni a sajtószabadságot.

Az ENSZ ezt az ügyet karolta fel, és tette május 3-át a Nemzetközi Sajtószabadság Napjává. Ezen a napon világszerte megemlékeznek a fogva tartott, politikai okokból bebörtönzött újságírókról és azokról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg.

A Committee to Protect Journalists nevű, újságírókat védő szervezet statisztikái alapján 1992 óta 861 újságírót öltek meg világszerte. A részletes kimutatásokat vezető szervezet weboldala szerint a legtöbb haláleset 2007-ben történt, amikor 110 újságíró halt meg.

2011-ben eddig célzottan ellenük irányuló támadásban 16 újságíró vesztette életét, 5 újságíró pedig eddig tisztázatlan körülmények között hunyt el.

Egy másik szervezet, a svájci székhelyű Press Emblem Campaign adatai alapján viszont 2011-ben már 31 médiamunkás halt meg munka közben, a szervezet Sajtószabadság Napjára készült közleménye szerint az ő statisztikájukban már az elmúlt hetek és napok észak-afrikai eseményeinek legfrisebb adatai is benne vannak.

AJÁNLOTT LINK:
A Commitee to Protect Journalists weboldala (angolul)
A PEC oldala és nyilatkozata

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik