Kultúra

Vasfüggönymúzeum a cseh-osztrák határon

A múzeum a hétvégén nyílt meg egy egykori határátkelőhelyen.

A múzeum a kommunista időkre szeretné emlékeztetni azokat, akik már éltek akkor, és szeretné megismertetni a múltat a fiatal nemzedékkel – mondta Michaela Cibulková, a kiállítás egyik szervezője.

A látogatók megtekinthetik a csehszlovák határőrség fegyvereit és egyenruháját. Az egyik helyiséget azok emlékének szentelték, akik a Kelet és Nyugat közötti határon vesztették életüket. A névsorban nemcsak a menekülni próbálók, de a lövöldözésekben elesett határőrök neve is szerepel. Az illegális határátkelés legdrámaibb történeteit később idézik fel a múzeumban.

A legnagyobb hatással a látogatókra az a helyiség van, amelyben hangeffektusokkal együtt rekonstruálták a vasfüggönyt. A látogató így a szigorúan őrzött határon, a csehszlovákiai kommunizmus 1989-es bukása előtti időkben érezheti magát.

A dél-morvaországi Valtice és az ausztriai Schrattenberg közötti határátkelőhelyen, az új múzeum körül a szögesdróttal ellátott torlaszok egy részét is helyreállították. Az eredeti vasfüggöny egy darabját megőrizték a dél-morvaországi Cizovban, ez ma a Podyji Nemzeti Park egyik idegenforgalmi látványossága.

Egy másik vasfüggönymúzeum májusban nyílik a nyugat-csehországi Rozvadovban, a német határ mentén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik