Kultúra

Túl pesszimista Márai az olvasóknak

Az online felmérés válaszadóinak 44 százaléka Márait a három legjobb magyar író közé sorolja.

A megkérdezettek 46 százaléka szerint az író elsősorban az értékrendjével “hódít”, 34 százalék a gondolkodásmódját kedveli, 17 százalék a stílusát emelné ki elsőként, két százalék pedig a magatartását. Jellemvonásait illetően már eltérőbb a szavazatok aránya: a válaszadók 30-30 százalékban egyaránt kedvelik meg nem alkuvó természetét és igazságszeretetét, rendíthetetlen kitartását 20 százalék teszi az első helyre, őket követik 15 százalékkal azok, akik a magyarságtudatra szavaztak, míg egy százalék itt sem nyilatkozott.

A szavazók 45 százaléka túl pesszimistának gondolja az írót, 24 százalék az emberektől való elzárkózását, 13 százalék arisztokratizmusát nem kedveli, 10 százalék a magatartását ítélkezőnek tartja, 7 százalék szerint túlzottan kemény, egy százalék pedig semmilyen jellemvonást nem jelölt meg.

A népszerűségi listát továbbra is A gyertyák csonkig égnek és a Füves könyv vezeti, de sokan kedvelik a Teljes Napló-sorozatot, az Egy polgár vallomásait, valamint az Eszter hagyatékát.

A Helikon április 7-én indított Márai-kampányának tesztsorát több mint ezer fő töltötte ki, 70 százalékban nők. Életkor tekintetében a 45 év felettiek vezetnek 35 százalékkal, őket a 25-30 év közötti korosztály követi 20 százalékos részvételi aránnyal. A 31-35 év közöttiek 15, míg a 36-40 és a 41-45 évesek egyaránt 12-12 százalékban mutattak érdeklődést. A résztvevők háromnegyede felsőfokú végzettségű volt.

AJÁNLOTT LINK:
Márai túl pesszimista
(Kultúra.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.