Kultúra

A tévében a hétvégén: a boldoggá avatástól Michael Madsenig

Mindkét napra jut klasszikus vígjáték, érzékeny dráma, de lesz koncert, snooker, boldoggá avatás és orosz krimi is.

szombat

„Meg kell ölnöm Frank Drebint!” Rögtön egy klasszikussal kezdünk, amit onnan lehet felismerni, hogy amikor sokadszorra látjuk, sem unjuk, hanem együtt mondjuk a poénokat, a szövegeket a szereplőkkel. Leslie Nielsen egyik legjobb szerepe és alakítása kötődik a Csupasz pisztolyhoz, de az is mindenkinek ott él a fejében, ahogy Enrico Palazzo megmenti Erzsébet királynőt. 19:35, TV2.

Stéphane Brizé érzékeny, lelki rezdülésekkel teli filmeket csinál, mint a Mese a szerelemről. A Tétova tangó is ilyen volt, amelyben megint csak alaptörténetet dolgoz fel. A szívtelen-lelketlen-unatkozó pénzbehajtó és végzéskézbesítő 50 év körüli Jean -Claude egy nap úgy dönt, beiratkozik egy tánciskolába, ahol megismerkedik egy Francoise nevű nővel, akivel egymásba szeretnek. Az addig csak mogorva apját látogató férfi élete megváltozik – ennyi, és még némi kisebb csavar, fordulat, hát nem a legeredetibb forgatókönyv, de Brizé épp ezt szereti, egyszerűség, tökéletes színészi játék, olykor már túl egyszerű és túl tökéletes is. 20:35, m2.

II. János Pál pápa boldoggá avatásának napján életrajzi filmje, a Karol – az ember, aki pápa lett a második részét láthatjuk. Ebben a még mindig nem öreg Wojtyla kezdő pap, aki egyre inkább mélyül el tudásában, nem ragadják el az aktuálpolitikai kérdések, de egyre kitartóbb, egyenesebb, karakánabb, elvhűbb lesz – olyan tulajdonságok ezek, melyeket igazi történelmi személyiségek jellemrajzában szoktunk találni. 21:05, m1.

Egy film Woody Allen idős korából, amikor már kevésbé hisz az emberiségben, és nagyszerű humora mögött egyre több pesszimizmus bújik. A Fülesben is Scarlett Johansson volt a múzsája, és a filmben feltűnik Hugh Jackman is, akiért minden nő odavan – a világot a fiataloknak felkínáló Allen egyik hattyúdala a sokból, 22:10, Story4.

Végül egy koncert, hogy nem maradjunk a hétvégére zene nélkül (az egyetlen jó dolog, ami összehozza a magyarokat): a Szalóki Ági – Borlai Gergő páros török, magyar és cigány elemekből keverte ki a Kishúg együttes zenei ízeit, lemezbemutató koncertjük pedig az A38-on volt, amely koncertet most bemutat az m1 1:00-tól.

vasárnap

A tradíciók sportjának világbajnoki döntője kezdődik 15:00-kor az Eurosporton, de ha valaki az elkövetkezendő három órát tévétmentes helyen tölti, sem marad le mindenről – a snookerben ezt a meccset 18 nyert frame-ig, azaz játékig játsszák, így jó eséllyel éjjel egy körül avatunk új bajnokot. A játékosok persze nem egybe játsszák le ezt a hatalmas mennyiségű snookert, a sheffieldi Crucible színház épületében három nagy etapra felosztva megy a végső összecsapás. Tehát nagyjából az egész nap snookkerrel fog telni.

A meglehetősen eklektikus Ivan Reitman (a Szellemirtók vagy a Junior mellett olyan filmek producere volt, mint a héten bemutatott Chloe, vagy az Egek ura) Ikrek című vígjátéka a mi gimnáziumunkban olyan kultikus jelentőségű volt, hogy egyes fiúk átvették az öltözködési szokásokat: bermuda nadrágot vettek ing-zakóhoz. Egy genetikai program keretében gondosan nevelt szuperember (Arnold Schwarzenegger) arra készül, hogy megtalálja ikertestvérét (Danny de Vito), aki valahol New York dzsungelében vitézkedik. A két tojás ikertestvér aztán jól belebonyolódik egy leszámolásosdiba (á la Buda Spencer és Terence Hill), illetve némi szerelmi affér is kezdetét veszi, sőt a film végén még szerelmi gyümölcsök is teremnek. 16:35, TV2.

A különc és tehetséges milliárdos összerak egy tökéletes páncélruhát, amelyben mindenféle szuperhős dolgokat tud végrehajtani – hogy ez miért olyan jó, arról a Vasember főszereplőjét kell megkérdezni, hisz a hatalmas Robert Downey Jr.is megmentette magát az alkoholizmusból a maga nagyszerű, önmaga építette páncéljában. 2007 egyik nagy sikere a 20:05-től a TV2-n.

Orosz krimit is régen vetett elénk a sors, a Pucoljunk! (más átírásban: No, megállj csak!) pedig rögtön olyan bűnfilm, amelyben a rablók a pandúrokkal egy oldalra kerülnek, kezet fog benne Svejk és Guy Ritchie kétbalkezes rablói, illetőleg feltűnik benne az egyik leginkább amerikai színész, Michael Madsen is, hogy Budapest egyik legújabb köztéri nevezetességéről, Elvis Presleyről ne is beszéljünk. 23:10, RTL Klub.

A hétvégén oly komolyan nem vett életből most itt van egy film, a család és a közösségek értékeléséhez. Az egyfilmes Adam Rapp Téli varázslat című filmjének csak a magyar címe bűnrossz, különben jó. Egy jelentéktelen színésznő New Yorkban küszködik a megélhetéssel é önmagával, amikor valaki sok pénzt ajánl halott anyja szerelmes leveleinek publikálásáért. A lány megy haza, hogy felmarkolja az iratokat (és kéőbb a pénzt), de otthon már más világ van, nem feltétlenül rosszabb, mint amilyenben a színésznő él, sőt. Ed Harris és Will Ferrel is megfordul a filmben, mely 23:10-kor kezdődik a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik