Kultúra

Világhírű filmek forgatókönyvírói Budapesten

Egyebek közt a Drakula, az Egy gésa emlékiratai, a Benjamin Button különös élete és a Lara Croft írói jönnek egy szakmai műhelytalálkozóra.

A május 2. és 9. között zajló éQuinoxe Germany Screenwriters Workshopra a meghívott forgatókönyvírók kilenc fiatal európai alkotó szkriptjét fejlesztik, James V. Hart amerikai forgatókönyvíró pedig – Francis Ford Coppola Drakula című klasszikusának vetítését követően – nyilvános mesterkurzust tart a Puskin moziban.

A müncheni székhelyű éQuinoxe évente más-más európai nagyvárosban tartja a Screenwriters Workshopot. A budapestre érkező filmes szakemberek között lesz James V. Hart mellett Robin Swicord és Martin Sherman amerikai forgatókönyvíró, Claire Dobbin ausztrál dramaturg, Mark O’Halloran ír, Susanne Schneider német író-rendező, továbbá Siri Senje norvég és Andy Cox brit forgatókönyvíró.

A workshopon fejlesztett forgatókönyvek között számos siker volt, köztük Stefan Ruzowitzky Pénzhamisítók (Die Fälscher) című mozifilmje, amelyet a legjobb idegen nyelvű alkotásnak járó Oscar-díjjal jutalmaztak.

A beküldött forgatókönyvek közül nemzetközi szakmai zsűri választotta ki a kilenc legjobbat. A meghívott szkriptek öt országból származnak, köztük van két magyar alkotó, Dési András György Titkos pizsama és Keményffy Tamás Tiltott nyelv című munkája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik