Kultúra

Eredeti fehér színében csillog a pisai ferdetorony

Végéhez közeledik a világhírű műemlék 1990 óta tartó restaurálása.

A világ egyik legismertebb műemléke viszanyerte eredeti színét, megszabadult az egyenesítésre használt “hózentrógerektől”, és a korábbinál valamivel egyenesebben áll. A tornyot ilyen állapotában legfeljebb azok láthatták, akik a dóm mellé emelt harangtorony 12. századi építésekor éltek.

A két évtizedes felújítás során az építményt megtisztították és megszabadították az összes állványtól, és azoktól az acélkábelektől is, amelyek a torony egyenesítésére szolgáltak. A hivatalos átadás június 17-ig lesz; addigra távolítják el azt a 76 éve felszerelt födémet, amely megakadályozta a belső kürtőn keresztüli kilátást.

A restaurátorok a szmog okozta szennyeződéseket és a látogatók emlékbe hagyott feliratait centiméterről ceniméterre távolították el. A torony hétezer négyzetméternyi márványfala csütörtök óta eredeti fehérségében csillog.

A Michele Jamiolkowski, a torinói műegyetem professzora által vezetett mérnökcsoport a ferde tornyot acélkábelekkel húzta vissza. A műemléket kilencszáz tonnás ólomsúlyokkal egyensúlyozták, a talajcsúszást pedig mesterséges földalatti mikroomlásokkal tartóztatták fel.

A vizsgálatok azt mutatják, a beavatkozás sikeres volt: nemcsak megállították a ferdülést, hanem ötven centiméterrel még ki is egyenesítették a tornyot. Az egyenesítés még két-három évig folytatódik, majd három évszázadig változatlan állapotban fog állni a pisai ferde torony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik