Kultúra

1988-as manga jósolta meg Fukusimát

Megjelenésekor 70 példányban fogyott el, most 200 ezren olvasták a neten az 1988-as képregényt.

Japánban az elképzelhető összes katasztrófát megrajzolták már. A szigetet elöntő óriáshullám – amelyhez hasonló a földrengés keltette szökőár alkalmával is pusztított – például évszázadok óta vissza-visszatérő motívuma a japán művészetnek.

A fukusimai katasztrófáról szóló képregénykötet 46 oldalas, címe pedig Phaethon – írta meg internetes kiadásában az El País című spanyol napilap. A képregény egyértelműen atomenergia-ellenes, és arrogáns lényként ábrázolja az embereket, mert azt hiszik, uralkodni tudnak egy ilyen energiaforrás felett.

A képregény alkotója az 1947-ben született Jamagisi Rjoko, a japán mangák egyik úttörője, aki nemrég nyilvánosságra hozott e-mail üzenetében elárulta, hogy képregényét az 1986-os csernobili atomkatasztrófa ihlette. Arra a kérdésre, hogy gondolta-e valaha, hogy hasonló válság támadhat Japánban is, azt válaszolta: “Gondoltam rá, de sosem képzeltem volna, és amikor megtörtént, pánikba estem”.

A művésznő megjegyezte, úgy látja, hogy képregényének üzenete semmire sem szolgált. “Nagyon szomorú voltam” – jegyezte meg.

A baleset után Jamagisi felhívta szerkesztőjét és arra kérte, hogy a mangát tegyék ingyenesen elérhetővé az interneten. A világhálón azóta már több mint 200 ezren lapozták végig a fekete-fehér kockákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik