Kultúra

Együtt szól a Mátyás-templom 6 harangja

Húsvét előestéjén, először szólalnak meg együtt a Mátyás-templom harangjai.

A hat harangot a Feltámadási szertartáson, a Dicsőség elhangzásakor kondítják meg.

Mint ismert, a Mátyás-templom két régi, történelmi harangját tavaly, november 26-án emelték ki a toronyból, hogy azokat a passaui Rudolf Perner harangöntő üzembe szállítsák. Erre azért volt szükség, hogy összehangolják azokat az elkészült három új haranggal, amelyek a passaui műhelyben öntöttek Jézus Krisztus, illetve XII. Piusz és II. János Pál pápa tiszteletére. A harangok végleges összehangolása csak úgy volt lehetséges, ha mindegyik együtt van. A három új harang mellett – Rudolf Perner ajándékaként – Szent Margit tiszteletére is készült egy kisharang.

A régi harangok és új társaik december 16-án érkeztek meg Budapestre. A hat harang közül kettőt – a 45 tonnás Krisztus-harangot, valamint a 15 tonnás II. János Pál-harangot – február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján emelték be a harangtorony felső emeletére. A másik négy pedig február 22-én került e helyére. Másodjára a 19 mázsás XII. Piusz, a 32 mázsás Szent Károly, a 800 kilogrammos Szentháromság és a 110 kilogrammos Szent Margit tiszteletére készült harangokat emelték a toronyba.

Öt hónapnyi hallgatás után a hat harang Húsvét előestéjén, vagyis szombat este szólal meg először együtt, a Feltámadási szertartáson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik