Kultúra

A tévében: nagypéntek, Föld-fotós, fekete humor

Nagypénteken lesznek nagypénteki műsorok, de harmadszorra is eljön a Terminator, és még temetői humorra is futja.

Jól haladnak fiaink a divízió-1-es hoki-VB-n, már csak az újonc Spanyolországot kell legyőzni ahhoz, hogy a szombati meccs döntő legyen Olaszország ellen. A szimpatikus spanyolok nem gyengék, de a legyőzésük kötelező, reméljük, nem kell olyan harmadik harmadot átélnünk, mint a dél-koreaiak ellen, mert akkor nagyüzem lesz a kardiológiákon. 19:15, sport1.

Nehéz napjaink vannak, tegnap volt az a nap, amikor a Terminátor-sorozat szerint a Skynet számítógépes katonai program elszabadul, és megsemmisíti a Földön az élet nagyját. Ezt még megúsztuk, ám ma nagypéntek van, Jézus halálának a napja, amikor az éjszaka a megváltatlanság sötétjétől szorongató. Ez az a nap az évben, amikor a keresztények átérzik a létbizonytalanság és a Megváltó kínjait, utóbbi maga is vért könnyezett.

Előbbi eseményre emlékeztet a Terminátor 3., amely lényegében a második rész újrahuzalozása: visszajön egy újabb generációs Terminátor (T-X, „játssza” Kristanna Loken), no és a jó öreg T-500-as (Arnold Schwarzenegger) sem hiányozhat. Hiányzik ellenben James Cameron, az egész hóbelevanc papája, így túl sokat nem kaptunk ettől a résztől, nem úgy az alkotók, dollárban. 21:20, Cool.

Aki valami másra vágyik, mondjuk csodálatos képekre az egyelőre még csak megsebzett, de még élő Földről, válassza A légifotós: Yann Arthus-Bertrand című filmet. A címszereplő helikopterrel vagy hőlégballonnal emelkedik föl, neki mégsem csak térkép e táj, óriási képeket csinál, gyakran még a randa dolgok is csodálatos színesnek és festőinek tűnnek nála (ő csinálta az Otthonunk, a Föld című filmet). De a képek mindennél többet mondanak: 21:25, m2.

Ha azt mondom, hogy Peter Weiland Fekete vipera- és Mr. Bean-mozifilmeket rendezett, sejthető, hogy nem a legártatlanabb humort kedveli, de a Sírba viszel című filmben kifejezetten éjfekete a komikum színe. Egy halálos beteg utolsó kívánság a kis falu temetőjében nyugodni, de az már majdnem betelt, ráadasul a szabad helyekre többen „pályáznak”, így a férje (Jean Reno) mindent meg kell, hogy tegyen a kívánság beváltása érdekében – azaz meg kell mentenie a többieket. Ám a szegény embert az ág is húzza – épp egy hírhedt maffiózó érkezik a faluba… Lehet, hogy sokaknak megbotránkoztató egy ilyen film épp ma, de jusson eszünkbe, hogy az emberiség évszázadok, tán évezredek óta próbálja meg kinevetni azt, amitől fél. 23:00, Viasat3.

És akkor a Megváltó halála. A kései műsorkezdésen általában bosszankodunk, ám esetünkben nem nagyon lenne jobb kezdési időpontot találni a „A kilencedik órában” című műsornak, mint éjfélt (0:00, Duna TV). Ezt a 11 percet keresztény gondolkodók szövegeivel tölti meg Váraljai Tamás, így azok, akik ezt a napot nagypéntekként tisztelik, a rájuk borult sötétségben, a kései órán ekképp elmélkedhetnek a történteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik