Kultúra

Rio [filmpremier]

Kedves szerelmi történetbe ágyazott fordulatos és színpompás körkép Rióról, a tengerparti plázstól a favellák mélyén át a karneválig.

Mihez kezdjen a papagáj, ha szárnyalna, de nem tud? A minnesotai ketrecében boldogan éldegélő Azúr még soha nem repült, a riói Csili viszont azért nem hussan el, mert ők ketten egymáshoz vannak láncolva. Ők az utolsó kék arák, akiken a faj fennmaradása múlik. A hímet ezért utaztatták helyes könyvesboltos gazdájával, Lindával Rióba, hogy a csinos Csilivel egymásra találjanak. Ám pénzéhes madártolvajok elrabolják őket, lánc kerül rájuk, amitől számos viszontagság és új barátok segítsége után szabadulnak csak meg. Addigra persze már nem vágynak másra, csak egymásra.

A Jégkorszak alkotói igazán kitettek magukért. Új meséjük alapötlete ugyan nem ér fel a mammutos-dinoszauruszos történettel, de élénk színeivel, pörgős tempójával, jó zenéjével, szerethető karaktereivel szórakoztató és színvonalas darab lett: családi kalandfilm és Rio de Janeiróhoz szóló szerelmi vallomás egyben.

A látványvilág szemkápráztató. A gyönyörű fekvésű város negyedeit a madárröpte mellett különféle közlekedési eszközökkel járjuk be: autón utazva a tengerparti plázst, motoron zötykölődve a zegzugos szegénynegyedet, villamosozunk, és láthatjuk jellegzetes látképét sárkányrepülőről is.

Az emberi civilizáció persze csak hátterét adja az itt élő gazdag faunának, főhőseink partnereinek: a segítőkész madaraknak, a zsebtolvajlásból élő kis selyemmajmoknak, és a fő gonosz fehér kakadunak.

Szimpatikus a filmben a szokottnál erősebben megnyilvánuló társadalmi érzékenység, és hogy a rendező nem feledte el gyökereit. A karnevál, mint kötelező látványelem persze bele van szőve a történetbe, de a lüktető zene, tánc és vidámság mellett a favellák népe, az árva brazil kisfiú is megjelenik – a gyerekek számára befogadható módon, bár kissé túl rózsaszín végkifejlettel. De hát miért is ne lehetne másfél órára kerek a világ?

Kinek ajánljuk?
Gyerekeknek, családoknak, valamint a madarak, az egzotikus tájak, a szamba és a karnevál kedvelőinek.
Kinek nem?
Azoknak, akik félnek a repüléstől, a madaraktól, a majmoktól, a trópusi betegségektől és a motorozástól.



szólj hozzá: Rio előzetes

Rio – színes, magyarul beszélő, brazil-kanadai-amerikai animációs vígjáték. 2011. Rendezte: Carlos Saldanha. Magyar hangok: Hamvas Dániel (Azúr magyar hangja), Németh Borbála (Csili magyar hangja), Galambos Péter (Luiz magyar hangja), Zsigmond Tamara (Linda magyar hangja), Rajkai Zoltán (Nico magyar hangja). 96 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: április 21.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik