Kultúra

Díjazták a legjobb amerikai újságírókat

A Los Angeles Times egy város korrupciós hálózatának leleplezéséért kapott Pulitzer-díjat.

Kiosztották az idei Pulitzer-díjakat.

A Los AngelesTimes-t a kaliforniai Bell városában kiépült korrupciós hálózat leleplezéséért részesítették a köz szolgálatáért járó elismerésben. A nyertes anyag azt leplezi le, hogy a település tisztségviselői a városi költségvetésből busás jövedelem-kiegészítést fizettek maguknak. Az újság cikkei nyomán letartóztatások történtek és reformokat vezettek be. Barbara Davidsont, a The Los Angeles Times fotóriporterét a nyugati parti nagyváros bandaháborúinak ártatlan áldozatairól készített felvételei miatt részesítették a díjban.

A The New York Times két munkatársa Clifford J. Levy és Ellen Barry a botladozó orosz igazságügyi rendszer “emberi arcát” bemutató írásaiért kapott Pulitzert a nemzetközi tudósítás kategóriában.David Leonhart a bonyolult gazdasági problémákról, így a szövetségi költségvetési hiányról és az egészségügyi reformról írt kommentárjaival érdemelte ki az elismerést.

Érdekesség, hogy Breaking news kategóriában idén nem hirdettek nyertest.

A ProPublica nevű nonprofit hírszervezet online publikációi Jesse Eisinger és Jake Bernstein írásaiért kapott elismerést. Az írások olyan Wall Street-i praktikákat mutatnak be, amelyek az amerikai gazdasági válsághoz elvezettek.

A Makóról elszármazott Joseph Pulitzerről elnevezett díjat 1917-ben adták át először. Idén összesen 21 kategóriában osztották ki a 10 ezer dollárral (és a közszolgálat kategóriában egy arany plakettel) járó rangos szakmai elismerést, amelyet a Pulitzer-díjbizottság és a New York-i Columbia Egyetem ítél oda.

Néhányan az idei év további kitüntetettjei közül:
Elbeszélő műfaj: Jennifer Egan: A Visit from the Goon Squad (elbeszélő műfaj)
Bruce Norris: Clybourne Park (színművek)
Eric Foner: The Fiery Trial: Abraham Lincoln and American Slavery (történelmi kategória)
Ron Chernow: Washington: A Life (életrajzi Pulitzer-díj)
Kay Ryan: The Best of It: New and Selected Poems (költészet kategória)
Zhou Long: Madame White Snake – opera (zene kategória)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik