Kultúra

Súlyosan megrongálták a botrányképet

Kalapáccsal és csavarhúzóval megrongálták Andres Serrano amerikai fotográfus Piss Christ (magyarul kb. Pisis Krisztus) című fényképét.

A képen egy műanyag feszület látható, amint vizeletbe merül.

Két férfi kalapáccsal és csavarhúzóval tette tönkre vasárnap Franciaországban az alkotást, és megpróbálta tönkretenni az amerikai fotós avignoni Lambert Múzeumban kiállított egy másik képét is. A biztonságiak, amikor megpróbálták megakadályozni a rongálást, megsérültek. A múzeum úgy döntött, hogy a megrongált képet nem szedi le, hanem az érdeklők ezután ebben a formában nézhetik meg azt.

A kép bemutatása ellen már szombaton demonstráltak keresztény szervezetek, az avignoni katolikus püspök pedig felszólította a múzeumot, hogy ne állítsa ki a képet.

A kép 1987-ben készült tíz különböző változatban, egyik példánya 277 ezer dollárért (51 millió forintért) kelt el egy New York-i aukción. Andres Serrano alkotását keresztény szervezetek hangosan támadták, és a politika is sokat foglalkozott vele. 1989-ben például az egyik Serrano-kép reprodukcióját New York állam akkori kormányzója, Alfonse D’Amato sajátkezűleg tépte szét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik