Kultúra

Tarkovszkij-központ Oroszországban

A legendás alkotó névadója filmfesztiválnak, most múzeum is nyílhat emlékére.

Andrej Tarkovszkijról elnevezett kulturális központ épül Ivanovo megyében még idén – jelentette be Mihail Meny helyi kormányzó. A központban kiállításokat rendeznek, és lesz egy moziterem is a helyiek számára. A környéken 2007 óta minden évben Tükör címmel Tarkovszkij-filmfesztivál is zajlik, az esemény idei elnöke a Ralph Fiennes lesz.

Tarkovszkij, a ma már klasszikusnak számító filmrendező 1932. április 4-én született az Ivanovótól 170 kilométerre lévő Jurjevce városban, és Ivanovóban töltötte gyermekkorát. Idén decemberben lesz 25 éve, hogy elhunyt Párizsban, jövőre pedig születésének 80. évfordulója emlékeznek. Az év kettős jubileum is: 50 éve, a szovjet filmtörténetben elsőként aratott diadalt a velencei filmfesztiválon az Iván gyermekkora című filmje, amelyet Arany Oroszlánnal tüntettek ki.

Az évfordulók alkalmából hozzátartozók és barátok Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesterhez fordultak, hogy Moszkvában hozzanak létre Tarkovszkij múzeumot. A döntés már régebben megszületett, de 2008-ban leállt a munka a gazdasági válság miatt. Az épület, amelyben Tarkovszkij 30 éven át lakott, megvan, alul kőből, felül fából épült a XIX. században, s a rendező testvére, Marina sok tárgyat gyűjtött már össze a múzeum számára.

A nemzetközi kritika Andrej Tarkovszkijt általában Szergej Ejzenstein után a második legjelentősebb szovjet filmrendezőként tartja számon. Hét filmet forgatott hazájában: az Iván gyermekkora (1962), az Andrej Rubljov (1966), a Solaris (1972), a Tükör (1974), és a Sztalker (1980) című alkotásokat, és két kevésbé ismert filmje közül a Nosztalgiát (1983) Olaszországban, az Áldozathozatalt (1986) pedig Svédországban forgatta. Kivétel nélkül minden filmjét díjakkal tüntették ki tekintélyes nemzetközi fesztiválokon.

Tarkovszkij 1982-ben érkezett Olaszországba a Nosztalgia forgatására, és többet nem tért vissza a Szovjetunióba, mert túlságosan megviselte a hivatalnokok akadékoskodása, a cenzúra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik