Kultúra

Nemsokára kész Az ember tragédiája rajzfilm

Amint megérkezik az utolsó megpályázott mintegy 20 millió forint, egy hónapon belül befejezi Az ember tragédiája rajzfilmváltozatát Jankovics Marcell.

A képi anyag már teljesen elkészült, a pénz megérkeztével pedig megkezdődhet az alkotás hanganyagának újrakeverése és felvétele, valamint az utómunkálat.

Jankovics Marcell egy szerda esti szegedi előadáson elmondta: két hete vágták össze egésszé Madách Imre művének tizenöt színjét. A magyar mellett feliratos angol változat is készül, emellett vannak tervek az angol nyelvű verzióra is, amelyet Jeremy Irons mondana alá.

A rajzfilm ötlete még 1983-ban fogalmazódott meg, Jankovics Marcell akkor készítette el a forgatókönyvet. A munkálatok hat évvel később kezdődtek még állami finanszírozásból. A forgatás 1992-93-ban pénzhiány miatt állt le, majd a művész 1998-2001 között az Ének a csodaszarvasról című sorozata miatt szüneteltette a film munkálatait.

Az alkotás költségvetése – miután a film 22 éve készül – már nem meghatározható, mondta Jankovics Marcell. Szerinte saját vagyonából mintegy 80 millió forintot költött a rajzfilmre, amelynek eddigi munkálatait emellett állami-, pályázati és szponzori pénzekből fedezték.

A rendező szerint Madách mondanivalója, az életben való küzdelem soha nem veszti aktualitását. Úgy gondolja, hogy a 21. század rákfenéje a passzivitás, a facebookolás, blogolás pedig az emberi kapcsolatok és az élet pótlása. Úgy vélte, a fiatalok most szívódnak be egy álvilágba, és hiába ülnek egymás mellett, akkor is telefonon beszélnek, interneteznek és nem egymással, egymásról társalognak.

A rajzfilm 155 perces végleges változata valószínűleg csak DVD-n kerül forgalomba. Első részleteit a következő hetekben több helyen bemutatják majd: a londoni részt május elején a 42. Magyar Filmszemle közönsége láthatja.

Részletek a rajzfilmből – az egyiptomi szín:

És a prágai szín:

AJÁNLOTT LINK:
Az ember tragédiája: befejezés előtt Jankovics Marcell rajzfilmje (Infórádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik