Kultúra

Ismeretlen férfi [filmpremier]

Egy jóképű doktor, egy elhagyott aktatáska, egy autóbaleset, négy nap kóma. Liam Neeson a havas Berlinben keresi elveszett identitását a remekül kivitelezett, erős hangulatú thrillerben.

Dr. Martin Harris Berlinbe érkezik feleségével, Lizzel egy biotechnológiai konferenciára. Ám amikor bejelentkeznének elegáns szállodájukba, a férfi észreveszi, hogy aktatáskája a repülőtéren maradt. Bepattan egy taxiba, és elindul érte. Akkor még nem sejti, hogy se feleségét, se az iratait nem látja jó ideig, mert a következő percben balesetet szenved. A dögös szőke taxisofőr húzza ki a folyóba zuhanó autóból, majd négy napra kómába kerül. Amikor magához tér, és visszamegy a hotelba, felesége úgy viselkedik vele, mint egy vadidegennel, sőt, bemutatja a férjének, Dr. Martis Harrisnek.

A történet nem ismeretlen. Láttunk már hasonló alapfelállást Harrison Forddal a Polanski által rendezett Őrületben, jegessé váló szőke nőt Hitchcocknál, amnéziát a Bourne-franchise-ban, de még Christopher Nolan Mementója is beköszön számos további filmes referencia mellett. Mégis, a megvalósítás erejétől mindez mellékessé válik. A hideg, acélos sötétkékre komponált képi világ erős atmoszférát teremt az első perctől kezdve, izgalmakban nincs hiány, és nincs jobb, mint a teljesen padlóra került Liam Neeson, ha az igazság nyomába ered.

Még ha a film zsigeri egyszerűségben és könyörtelen következetességben nem olyan erős és hibátlan, mint 2008 meglepetés sikerfilmje, a párizsi leánykereskedők világába alámerülő Elrabolva, Neeson hasonlóan eltökélt és kemény figurát hív elő magából. Partnerei olyan óriások, mint az egykori Stazi-ügynököt alakító Bruno Ganz, vagy a régi barát-kolléga szerepében Frank Langella. Diane Kruger is igen jól helyt áll a bosnyák menekült taxisofőr Gina szerepében, egyedül a Mad Men-ből ismert, gyönyörű January Jones haloványabb a kelleténél.

A történet jó ideig a személyazonosságát visszaszerezni próbáló férfira fókuszál, de ahogy egy jó thrillernél dukál, erős csavart tartogat a vége felé. Hogy tényleg összeesküvés folyik a háttérben, vagy csak a főhős lett amnéziás – erről nem árulhatunk el többet.

Kinek ajánljuk?
Liam Neeson-fanoknak, azoknak, akik szerették az Elrabolva hangulatát, az identitáskeresős filmeket, és a tolatós autósüldözéseket.

Kinek nem ajánljuk?
Akik jobban szerették Liam Neesont joviális Zeuszként a Titánok harcában.

Unknown – színes, feliratos, japán-kanadai-amerikai-angol-német-francia thriller. 2011. Rendezte: Jaume Collet-Serra. Szereplők: Liam Neeson (Dr. Martin Harris), Diane Kruger (Gina), January Jones (Elizabeth Harris), Frank Langella (Rodney Cole), Aidan Quinn (a másik Dr. Martin Harris). 113 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: április 14.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik