Kultúra

A legprovokatívabb könyvek listája

A amerikai olvasók szavazatai alapján készült tízes listán a Szép új világ, a Twilight és Az éhezők viadala is szerepel.

Az Amerikai Könyvtárszövetség 2010-es listáján az olvasók által legprovokatívabbnak, betiltandónak gondolt könyveket tették közzé, írja a Guardian Online-ra hivatkozva a HVG.hu.

A lista élén Justin Richardson és Peter Parnell 2005-ös gyerekkönyve, az And Tango Makes Three áll, amelyben a New York-i állatkert két hím császárpingvinje közösen költ ki egy tojást. Bírálói szerint a könyv a melegházasságot népszerűsíti, és ez károsan hat a gyerekek fejlődésére.

A második Alexie Sherman Junior: Egy indián naplója című könyve lett. Az indián rezervátumot elhagyó fiatal fiú történetében sokak szerint a társadalmi kirekesztettség ábrázolása rasszista, a fiú szexuális érését érzékeltető részek pedig túl naturálisak.

Aldous Huwley Szép új világ című, 1932-es könyvének mondanivalója a mai napig indulatokat szít az amerikaiak körében, „durva, támadó és szókimondó” nyelvezete, valamint a szerző „érzéketlensége” miatt 2010-ben a harmadik legkárosabbnak ítélt irodalmi alkotás lett.

A listára felkerült Suzanne Collins bestsellere, Az éhezők viadala (The Hunger Games) is. A 16 éves lány élet-halál harcát, amelyet az éhezők viadala elnevezésű reality keretében vív, meg is filmesítették, a mozi magyarországi premierje május végén lesz. Stephenie Meyer romantikus vámpírregénye, a Twilight szintén kivívta az amerikai olvasók rosszallását. (A Guardian teljes listája itt.)

AJÁNLOTT LINK:
Betiltandó könyvek tízes listája – az amerikaiak szerint (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik