Kultúra

Svéd író és az EU a Könyvfesztivál díszvendége

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöktől 1500 négyzetméternyi kiállítási területen, a Millenáris Parkban várja a látogatókat.

Az elmúlt években az összes jelentősebb európai nemzet irodalma bemutatkozott a könyvfesztiválon, amely idén, a soros magyar uniós elnökség apropóján Per Olov Enquist svéd író mellett az Európai Uniót hívta meg díszvendégnek.

A főbejárattal szemben felállított, 100 négyzetméteres EU-standon így mind a 27 uniós tagország – köztük idegen nyelvű kötetekkel Magyarország – közösen mutatkozik be. Per Olov Enquist a csütörtöki nyitónapon veszi át a Budapest Nagydíjat Tarlós István főpolgármestertől.

A könyvfesztivál kapcsolódó eseményeként tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén 20 ország küldte el pályakezdő alkotóit. Az EU jelenlegi határain kívülről Budapestre látogat egy horvát és egy svájci elsőkönyves is. Magyarországot Szvoren Edina képviseli majd.

A rendezvény sajtótájékoztatóján Károlyi Dóra, a Magyar Könyv Alapítvány (MKA) igazgatója megjegyezte, az elmúlt években 27 nemzetközi kiadói pályázatot meghirdető és 800 magyar kötet külföldi megjelenését elősegítő alapítvány a kormány döntése értelmében rövidesen megszűnik, és a Petőfi Irodalmi Múzeum keretein belül, egyelőre erősen csökkentett költségvetéssel folytatja tevékenységét.

A könyvünnepet idén mintegy 100 millió forintból rendezik meg; ebből 20 milliót tesznek ki az uniós díszvendégség programjai, amelyekre a könyvfesztivál szervezői 7 millió forintos állami támogatást kaptak.

AJÁNLOTT LINK:
A Könyvfesztivál weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik