Kultúra

Sorozatok: előbb látjuk őket, mint az amerikaiak

Egyre több amerikai sorozatot láthatunk a magyar tévékben a tengerentúli bemutatóval egy időben.

Ami a mozifilmeket illeti, a letöltések elleni küzdelem részeként a forgalmazók igyekeznek elérni, hogy a jegybevételek szempontjából kulcsfontosságú nyitóhétvége a lehető legtöbb nézőt hozza, ezért egyre gyakrabban sok országban szimultán mutatják be a filmeket, írja az SG.hu. Mivel a magyarországi mozihét csütörtökön, az amerikai pedig pénteken kezdődik, sokszor egy teljes nappal (sőt néha 8 nappal, mint a Thor vagy a Vasember 2 esetében) korábban láthatják a magyar nézők a filmeket.

A tévésorozatokat tekintve viszont eddig igen ritkán előzték meg más országok Amerikát az onnan származó produkciók bemutatásával, hiszen a szériák sorsát és külföldi forgalmazását sokszor az ottani nézettség alakítja.

A párhuzamos bemutatók esetében az igazi előnyt az olyan csatornák élvezik, melyek egyszerre vannak jelen Amerikában és Magyarországon is. Az HBO-nak például csak az amerikai anyacsatornával kell megegyeznie, és máris lehetősége nyílik a világpremierre. Tavaly tavasszal ennek köszönhetően láthattuk már egy nappal az amerikai adást követően a The Pacific – A hős alakulat című minisorozat epizódjait, és így kerülhetett fel ősszel, ugyancsak az amerikai sugárzás után rögtön a Gengszterkorzó (Boardwalk Empire) az HBO On Demand kínálatába.

Idén az HBO-n április 18-tól – egy nappal a 17-i amerikai bemutatót követően – láthatjuk a sokak által várt Trónok harca (Game of Thrones) című fantasysorozat kezdését. (Sajnos a The Pacific – A hős alakulattal ellentétben csak feliratosan, a szinkronos verzió csak májusban kerülhet adásba.)

Szenzációszámba ment nemrégiben az is, hogy a Story 4 március 9-én bemutatta a Hidegsebész (Body of Proof) című krimisorozatot, melyet Amerikában csak március utolsó hetében tűztek műsorra, azaz itthon több héttel hamarabb láthatjuk a széria egyes epizódjait, mint odakint.

Egyéb, a népszerű sorozatok hazai bemutatóival kapcsolatos érdekességek az SG.hu cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik