Kultúra

Orosz állami díj a gigantikus fallosznak

A Vojna nevű anarchista művészcsoport fallikus műve az orosz "Innováció" kortárs művészeti díj vizuális művészet kategóriájában kapott elismerést.

A Vojna (Háború) művészcsoport alkotása tavaly június 14-én készült a szentpétervári fehér éjszakák idején, amikor mindenki a Néva folyó felnyitott hídjainak csodájára jár. A belügyminisztérium szentpétervári épületével szemben található hídon annak felnyitásakor a híd felületére festett, hatalmas hímvessző-ábrázolás vált láthatóvá.

Az alkotást – amelynek neve: Hímtag a KGB fogságában – néhány óra alatt megsemmisítették, a Vojna csoport nem szignózta és hivatalosan nem ismerték el, hogy ők készítették. Az Innováció kortárs művészeti díj átvételével azonban nemcsak az elismerést zsebelték be, de a szerzőséget is vállalták.

A Vojna csoport számos botrányos művészeti akciót hajtott már végre Szentpéterváron és Moszkvában. Legutóbb egyik női tagjuk egy fagyasztott bontott csirkét dugott a vaginájába egy bevásárlóközpontban, de volt, hogy kóbor macskákkal árasztottak el egy McDonald’sot, Medvegyev megválasztásáért pedig csoportos nyilvános közösüléssel kampányoltak. A csoport két tagja akkor is fogházban volt Szentpéterváron, amikor a zsűri a díjra való felterjesztésről döntött, mert a Palotaforradalom című performansz keretében Szentpéterváron felborítottak több rendőrautót.

Alekszej Plucer-Szarno, a Vojna tagja és ideológusa, aki külföldön bujkál, a Kommerszant című lapnak korábban kijelentette: a jelöléssel a hatalom felajánlotta, bizonyos mértékig hajlandó megtűrni a csoportot, majd hozzátette, hogy „szerintünk ezzel újra megszégyenül a bűnös hatalom és a művészeti közösség sok konformistája.”

AJÁNLOTT LINK:
Botrányos alkotást díjaztak Oroszországban (Fidelio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik