Kultúra

Több mint 800 millióból épül újjá a Sümegi vár

A vár felújítása június közepére fejeződik be. A munkálatokhoz az önkormányzat 682 millió forint támogatást nyert az Európai Uniótól.

A 2009 szeptemberében elkezdett egyedülálló várfejlesztés során megújulnak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, és megerősítették a bástyákat. A munkálatok a különösen hideg tél miatt csúsztak, a kivitelezőknek a várfalakon több mint 100 méter magasan kell dolgozniuk. A beruházás részeként több mint 60 millió forintból készült el a vár díszkivilágítása, amellyel a műemlék a budai váréhoz hasonló, tíz kilométerről is látható megvilágítást kapott.

Rátosi Ferenc, Sümeg polgármestere elmondta: a magyar romvárak közül a sümegi vár az elsők között nyitja meg kapuit speciális igényű látogatók előtt, emellett tapintható tárlat is nyílik.

A felújítás összesen hétezer négyzetméternyi területet érint. A turisztikai kínálatot bővíti, hogy Sümegen a vár tövében található Püspöki Palota is újjáépül. A barokk kastély teljes homlokzatát 317 milliós beruházással újítják fel, a 400 éves műemléképületet várhatóan májusban adják át – közölte a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik