Kultúra

Ez lesz ma a Titanicon [hétfő]

A 18. Titanic Filmfesztivál mai kínálatában lesz távol-keleti thriller, díjnyertes botrány-doku és hajhullós krimikomédia Stellan Skarsgarddal, Vincent Gallo pedig tálib felkelőként menekül.

Az Urániában 17.00-tól vetítik a Hajszál híján úriember című norvég krimi-vígjátékot, amelynek főhőse a börtönből frissen szabadult Ulrik, aki 12 évet ült gyilkosságért, és odakint csupa kellemetlenséggel szembesül: meg kell adnia a tartozását egykori főnökének, és rendeznie kéne a számlát az őt börtönbe juttató spiclivel is. Mindeközben a környék összes nője őt akarja, és ráadásul még a haja is hullani kezd. Hans Petter Moland Berlinben Arany Medve-díjra jelölt filmjének főszerepében Stellan Skarsgård nyújt hajmeresztő alakítást.

Szintén az Urániában19.00-tól láthatják az érdeklődők az Armadillo című dán dokumentumfilmet, amely egy dél-afganisztáni támaszponton állomásozó békefenntartó kontingens mindennapjait örökíti meg. A gyönyörűen fényképezett filmben a rutincselekvések unalma ugyanúgy megjelenik, mint a bevetések izgalma, sőt, olyan jeleneteknek is tanúi lehetünk, amelyek a dán katonák tetteit illetően később komoly vitákat váltottak ki odahaza. Janus Metz Pedersen dokumentumfilmje nem véletlenül nyerte el a Cannes-i Kritikusok Hetének díját.

Ma este ismét vetítenek egy versenyfilmet is az Urániában: 21.00-tól az Ölésre ítélve című lengyel-norvég-ír-magyar koprodukciót. Jerzy Skolimowski filmjében Vincent Gallo alakítja az amerikai katonák fogságába eső tálib felkelőt, akinek egy véletlen folytán sikerül megszöknie, majd egy hivatalosan nem is létező hadsereg elől menekülve kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy az életben maradásért ölnie is kell. A film a Mythberg Films koprodukciójában készült, vágója Lemhényi Réka.

Aki pedig egy jellegzetes koreai fekete humorral, érzelmi és fizikai intenzitással teli thrillert akar látni, az ne hagyja ki a Tehetetlen düh című filmet, amelyet 21.00-tól nézhettek meg a Toldiban. A filmben két ádáz ellenség történetének lehetünk tanúi, akik furcsa mód ugyanabba a kórházi szobába kerülnek, és ugyan egyikük sem tud lábra állni, mindketten el akarják tenni láb alól a másikat. A csinos, de mit sem sejtő és örök optimista nővérke pedig mindent megtesz, hogy a két férfit életben tartsa.

AJÁNLOTT LINKEK:
A 18. Titanic Filmesztivál részletes programja

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik